Håll lycksökarna borta från hemtjänsten

Vissa vill bara arbeta så lite som möjligt

ANNONS

I maj bytte jag jobb från tidningsbud till ett jobb inom hemtjänsten. Trots att jag inte har någon bakgrund inom vårdyrket, och trots en ålder på 48 år blev jag erbjuden ett sommarvikariat. Osäkert läge att byta jobb? Nä. Då det råder mer eller mindre ständig råder brist på kompetenta vikarier som kan fylla upp vid semestrar och sjukdom bland ordinarie personal, såg jag det så här; Skötte jag bara mitt jobb, var ambitiös och engagerad så fanns goda förutsättningar till förlängt vikariat, och kanske med tiden fast anställning. Då jag nu går på ett förlängt vikariat finns inga skäl att ångra mitt val.

ANNONS

Men det är ingen dans på rosor att jobba inom hemtjänsten. Från första dagen jag klev in på min arbetsplats, insåg jag att det är ett enormt berg av kunskap jag skulle ta till mig, för att med tiden bygga upp en liknande kompetens jag såg hos den ordinarie personalen. Trots att det fanns rutiner för mottagandet av nya gröna vikarier som jag, fanns det minst lika många oskrivna regler och rutiner som bara tidens erfarenhet på fältet kunde tillgodose.

Men tiden för introduktion på arbetsplatsen är kort. Egentligen ska man direkt nå upp till full kompetens från första dagen. Vårdtagarna, brukarna förväntar sig och ska kunna förvänta sig, god vård vid varje tillfälle då hemtjänsten kommer på besök. Dock var det självklart en omöjlighet, trots min ambition, att ett ”vikarieblåbär” som jag skulle nå upp till den ordinarie personalens kompetens och förmåga.

Sen finns förstås lycksökarna. Under mina fem månader inom hemtjänsten har jag vid några tillfällen (tack och lov ingen anställd i min arbetsgrupp) stött på, och stöter ibland på, personer som öppet visar, ibland lite stolt, att de gör så lite som möjligt vid varje besökstillfälle. En person sa till mig då jag var ny; ”Att jobba inom hemtjänsten är inte så svårt – det är som att göra det man gör hemma, fast man får betalt för det”. Alla vi som gör ett ambitiöst jobb, oavsett kunskapsnivå, vet när lycksökarna är inne och jobbar. Då är det fort in, och fort ut hos vårdtagarna.

ANNONS

Pål Magnusson

Uddevalla

ANNONS