Övning. Blir färre, om Magdalena Andersson (S) får bestämma.
Övning. Blir färre, om Magdalena Andersson (S) får bestämma.

Det enda S vill försvara är sitt eget maktinnehav

Karin Pihl: Finansministern pratar sig varm om höjda barnbidrag och annat valfläsk, men muttrar ilsket när försvaret kommer på tal.

ANNONS
|

Den tidigare finansministern Anders Borg (M) har fått stark kritik för att han använde Försvarsmakten som en budgetregulator. Borgs statsminister Fredrik Reinfeldt sa att “försvaret är ett särintresse”. Den tidigare moderata försvarsministern Mikael Odenberg avgick 2007 i protest mot nedskärningarna.

Moderaternas försvarspolitik under Reinfeldt var en katastrof, vilket M i dag erkänner. Den nuvarande socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist har försökt att lugna väljarna att allt ställts till rätta igen. Men även han har ett finansdepartement att tampas mot.

Hur mycket pengar S kan tänka sig att skjuta till för att försvaret ska ha möjlighet att leverera det politikerna vill har dessutom varit oklart, fram tills nu - två veckor innan valet. I en intervju med Dagens Nyheter (23/8) lovar Hultqvist totalt 60 miljarder kronor till försvaret under nästa mandatperiod. Det låter mycket, men är tre miljarder mindre än vad ÖB Micael Bydén har önskat. Dessutom specificerar försvarsministern inte hur mycket pengar som ska satsas 2019, 2020 och 2021. Dessutom kan man, om han innehar posten som försvarsminister nästa år, poängtera att man måste förhandla inom ramen för nästa parlamentariska försvarsbeslut 2020. Detta trots att det måste till betydande resurstillskott redan nästa år. Det behövs pengar till såväl underhåll av gammal materiel och inköp av ny teknik samt övningar och vidareutbildning av personal.

ANNONS

Kan väljarna lita på Hultqvists ord? Att Socialdemokraterna hållit tyst om ÖB:s krav fram till slutspurten av valrörelsen gör att det finns skäl att tvivla på att Hultqvist vunnit kampen mot Finansdepartementet. Enligt uppgifter som Svenska Dagbladet tagit fram kan finansminister Magdalena Andersson (S) högst tänka sig att ge försvaret en miljard extra nästa år, och “ett par miljarder” 2020 (SvD 20/8). Under hela mandatperioden har Andersson bevisat försvaret knappast ligger henne varmt om hjärtat. Hon har kallat Moderaternas förslag om anslagshöjningar för “märkliga”. Under förhandlingarna inför försvarsbeslutet 2015 gjorde hon sitt bästa för att hålla emot krav på mer resurser.

Att Anders Borg fick beröm av försvarsfienderna i Miljöpartiet säger något om den skada Borgs bantning gjorde. Det finns dock två förmildrande omständigheter som gör Borgs agerande mer begripligt än Anderssons. Trots Rysslands krig mot Georgien var tolkningarna av säkerhetsläget annorlunda. Dessutom genomled världen den värsta finanskrisen sedan 1930-talet.

I dag är läget ett annat. Högkonjunktur råder. Skatter har höjts. Finansministern skryter dagligen om de satsningar Socialdemokraterna gör. Regeringens senaste budget innehåller investeringar för 40 miljarder kronor. Finansministern pratar sig varm om höjda barnbidrag och annat valfläsk, men muttrar ilsket när försvaret kommer på tal.

Mogens Glistrup, grundare av det danska skattepopulistiska Fremskridtspartiet, föreslog att landet skulle ersätta försvaret med en telefonsvarare som upprepade meddelandet “vi ger oss” på ryska. Det talas ofta om att svenska politiker ska akta sig från att inspireras av sina danska kollegor. I detta fall stämmer det.

ANNONS

Karin Pihl
Karin Pihl
ANNONS