Minskar. EU har nått målet om minskade utsläpp till 2020, till stor del tack vare handeln med utsläppsrätter.
Minskar. EU har nått målet om minskade utsläpp till 2020, till stor del tack vare handeln med utsläppsrätter.

Tacka marknaden för minskade utsläpp

Joakim Broman: EU:s system för utsläppsrätter har visat sig vara effektivt och bra för miljön.

ANNONS
|

EU:s system för utsläppsrätter, Emissions Trading System, har funnits sedan 2005 men är fortfarande okänt för många. Det är synd, för trots problem är systemet ett av de mest effektiva verktyg som finns för minskade utsläpp och bibehållen tillväxt. Efter att EU enats om nya regler förväntas det bli ännu bättre.

Grundtanken med ETS låter kontraintuitiv. Varför ska man ha rätt att släppa ut växthusgaser? Och varför ska man bedriva handel med sådana rättigheter? Det går förstås att förbjuda vissa utsläpp, eller att beskatta dem på traditionellt vis. Så görs exempelvis med koldioxidutsläpp i sektorer som inte omfattas av ETS.

ANNONS

Men genom att skapa en marknad för utsläpp kan vi använda oss av marknadsekonomins mekanismer. Utgångspunkten för ETS är att EU vill reducera utsläppen av växthusgaser med 20 procent till 2020 och 40 procent till 2030. Målen innebär att vi vet hur många ton koldioxid som får släppas ut, och kan skapa utsläppsrätter som företag måste ha för att få släppa ut gasen. Får man utsläppsrätter över kan man sälja dem vidare.

Resultatet blir att företag och länder själva kan välja väg för sin omställning. Befinner man sig i en bransch där det är lätt att minska utsläppen är det mer attraktivt att göra det än att köpa fler utsläppsrätter. I andra sektorer råder motsatsen. Till skillnad från förbud eller ren beskattning riskerar inte tillväxten att drabbas på samma sätt. Systemet är också teknikneutralt: det viktiga är att utsläppen minskar, inte exakt hur det går till.

Det stora problemet har varit att marknaden haft ett stort överskott på utsläppsrätter, bland annat på grund av minskad efterfrågan efter finanskrisen. Det har gjort att priset sjunkit. I dagsläget kostar det bara 7 euro för ett företag att köpa rätten till ett ton koldioxid.

Trots detta nådde EU redan 2014 sitt mål om minskade utsläpp. Samtidigt har ekonomin växt med 53 procent sedan 1990. Det visar att systemet fungerar - och förklarar varför Kina nu lanserar sin egen version.

ANNONS

Inför den kommande handelsperioden, som börjar 2020, enades EU i november om nya regler. Antalet utsläppsrätter minskar kraftigt, vilket förväntas driva upp priset. En välbehövlig förstärkning av ett i grunden bra system. Marknaden är smartare än politiken, även när det gäller klimatutsläpp.

Länkar:

https://ec.europa.eu/clima/policies/strategies/progress_en

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klimatet-eu-uppgorelse-klar-om-utslappshandeln

https://www.youtube.com/watch?v=33mxkRf4nTg

ANNONS