Utbildning ska löna sig

Kommunerna borde se undersköterskelyftet som en satsning på kompetens.

ANNONS
|

Efter att Sveriges Kommuner och Landsting och facket Kommunal beslutade att ge en extra löneförhöjning till alla undersköterskor har det blivit konflikter i många kommuner, inte minst i Bohuslän.

Frågan är vad som är en undersköterska. Är det personer som har en anställning med den titeln? Eller är det alla som har en undersköterskeutbildning?

Det är olyckligt att parterna tydligen har haft olika bilder om vad som ska gynnas. Sotenäs kommun menar att det är den grupp som har titeln undersköterska som enbart ska få den extra höjningen på några hundralappar i månaden. Men det lokala facket menar att alla anställda med rätt utbildning ska få ta del av höjningen.

ANNONS

Sotenäs kommun har också ett annat argument: det är svårare att rekrytera personal till underskötersketjänsterna, därför vill de locka med högre löneläge. Men Kommunal påpekar att alla tjänster kräver kompetens från vård- och omsorgsprogrammet. Där står parterna i dag.

Avtalet som slöts mellan SKL och Kommunal var bra, eftersom det ger en tydlig signal: rätt utbildning ska löna sig. Det kommer under överskådlig framtid att behövas fler undersköterskor, inte minst till äldreomsorgen. Ett högre löneläge är därför viktigt för att få fler elever att välja vård- och omsorgsprogrammet i gymnasiet.

Kommunerna behöver inte bara personal, utan även rätt utbildad personal. Tyvärr är dock många kommuner i den situationen att de har svårt att rekrytera undersköterskor. Under lång tid har det utbildats för få. Landets kommuner bör därför se höjningen som en satsning på den personal som har rätt kompetensnivå – inte enbart se till titeln. Utbildning ska löna sig – för alla.

Not: I en tidigare version av texten har ordet "sjuksköterska" förekommit - det är ett misstag som är rättat.

ANNONS