Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Räv
Smittspridare. Dvärgbandmasken har upptäckts i ytterligare en räv i Lane Ryr-trakten. Här en av de rävar som skjutits och skickats för analys till SVA.

Ännu en smittad räv hittad i Lane

Ännu en räv smittad av dvärgbandmask har påträffats i Lanneröd, utanför Uddevalla. Fyndet sker när 1000 av 3000 rävar som jägarkåren i landet skickat in till statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har analyserats. Nu inleds snart en omfattande insamling av gnagare just här.

Det var under den årliga sjukdomsövervakningen som SVA arbetar med, som en smittad räv påträffades i Lanneröd i februari. Den fruktade dvärgbandmasken hade dessförinnan i stort sett aldrig funnits, så vitt känt, i landet. Men smittat och framför allt effekterna av den är så allvarliga, att SVA drog igång en landsomfattande kampanj för att få in rävar från hela landet. Man vill kartlägga var smittan kan ha slagit rot.

Samtidigt utfärdade myndigheterna särskilda rekommendationer för hund- och kattägare i Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.

När man nu efter intensiva arbetsveckor finner ännu en smittad räv, är den skjuten av samma jägare och i samma område som den första!

– Den nu aktuella räven är skjuten några veckor efter det första fyndet som vi fick in. Den osäkerhet som rådde då, om ifall den första räven var en som bara fanns här tillfälligt under rundvandring och därför kanske smittat på andra håll minskar ju nu. Vi är ganska säkra på att smittan finns i Lanetrakten, säger Ann Lindberg vid SVA i Uppsala.

Där är hon veterinär och epidemiolog

Hon berättar att rävundersökningen dock fortsätter i hela landet "med lite mer intensitet på Västra Götaland, Halland och Skåne".

– Vi tänker gå igenom alla 3000 rävar som samlats in. Sedan vidtar en gnagarinsamling i Lanetrakten. Under ett par veckor kommer sork att samlats in med utgångspunkt från den första fyndplatsen i Lane. Den går till så att man lägger ut fällor som töms flera gånger per dygn.

Kan man bedöma varför dvärgbandmasken dykt upp just i Lane?

– Nej. Det lär vi aldrig få svar på hundraprocentigt. Men vi vet ju att den finns där.

Några nya, extra restriktioner för ägare till husdjur?

– Man ska bara följa de rekommendationer vi delat ut förut.

SVA har också gått igenom träck från 100 hundar som inte avmaskats, utan att man funnit någon smitta.

– Om hunden är kopplad så den inte kan äta sork eller mus behövs inga särskilda åtgärder.

– Finns risk för att den ätit sork eller mus ska hunden avmaskas.

– Hantera träcken som smittsam och lägg i brännbart avfall.

– Hund som alltid är lös ska avmaskas var fjärde vecka. Vid första avmaskningen ska hunden schamponeras.

– Katt har liten smittrisk men kan hanteras enligt samma rek som hund.

MEST LÄST