Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

arbete
Hur länge orkar kroppen? Vissa arbeten är mer slitsamma än andra.

Är kropparna slut kan man inte att arbeta mer

Hur ska man få arbetströtta och utslitna kroppar i fysiskt ansträngande yrken att fungera längre upp i åldern?

Replik till Moderaterna 29 november

Jag blir inte riktigt klok på Cecilia Widgren och Maria Plass. Jag läser deras inlägg flera gånger men kan inte se att man kommenterat eller svarat på mina frågor.

1. Min första kommentar var om hur vi skall försöka få fler människor i arbete, hur vi skall få arbetsgivare till att anställa människor med invandrarbakgrund eller äldre eller människor med funktionsnedsättningar eller andra kroniska sjukdomar eller yngre kvinnor som riskerar vara hemma för vård av barn.

2. Jag undrade hur man skulle få arbetströtta och utslitna kroppar i fysiskt ansträngande yrken att fungera längre upp i åldern.

3. Jag undrade också över vilka som skall betala jobbskatteavdragen. Om det som vid tidigare jobbskatteavdrag medförde att sjuka, arbetslösa och pensionärer kommer att få subventionera jobbskatteavdragen genom att betala en högre skatt än de som arbetar?

4. Jag undrade också om det som vid tidigare genomföranden av jobbskatteavdragen skulle ge mer i kronor till höginkomsttagare än till deras exempel sjuksköterskan, barnskötaren, metallarbetaren, vårdbiträdet och förskolläraren. Det är fortfarande kronor vi handlar för och inte procent.

Inga svar från Cecilia eller Maria.

Men jag förstår att de inte svarat på detta för deras politik med bland annat jobbskatteavdraget löser inte de problem jag nämnt ovan. Människor som haft fysiskt krävande arbeten orkar inte jobba längre för att de får lägre skatt. Kropparna är slut. Punkt.

Jag förstår också att de inte vill kommentera vem som skall subventionera jobbskatteavdragen. Ska man dra in på något annat välbehövligt eller blir det åter en segregering i samhället genom en medveten politik där de med lägst inkomster (sjuka, arbetslösa och pensionärer) skall betala mer i skatt än friska och yngre?

Staten behöver få in skattepengar. Ger man subventioner till vissa får andra betala mer. Enkel matematik som fungerar än idag. I artikeln upprepar man åter mantrat med jobbskatteavdrag men jag tror de flesta förstår att det inte löser problemen jag nämnt.

Förenklad anställning av nyanlända och unga som inte har gymnasieexamen. Nämn några arbetsgivare med profitintressen som anställer dessa. Ni säger att det inte lönar sig att arbeta. Då borde väl det riktiga vara att se över bidragssystemen och göra nödvändiga justeringar. Är det mer lönsamt att leva på bidrag än att arbeta har vi totalt misslyckats på den svenska arbetsmarknaden och med bidragssystemen.

Ni skriver att M är partiet för de som vill jobba, de som jobbar och de som har jobbat. Till viss del kanske det stämmer men ni är definitivt inte partiet för de som har jobbat (pensionärer) eller de som har det svårast i samhället.

J-Å Nilsson

MEST LÄST