Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

ensamkommande
Vädjan. Nätverket för ensamkommande vädjar till övriga partier att stödja regeringens senaste förslag.

Överge inte de ensamkommande ungdomarna

"Under tiden borde utvisningarna omedelbart stoppas"

Dagens ensamkommande ungdomar och övriga flyktingar väcker starka känslor. Många liksom vi undertecknade har engagerat sig för att stötta och hjälpa dem in i det svenska samhället. Från andra håll hör vi tongångar som skrämmer. Det handlar om främlingsfientlighet och en rädsla för alla muslimer, vilka utmålas som potentiella våldsverkare.

En grupp som särskilt kommit i fokus är ensamkommande barn- och unga, de flesta från Afghanistan. De kom i sådan omfattning till Sveriges öppna hjärta att de inte i tid fick en rättvis prövning och möjlighet till asyl utan fick vänta länge, alltför länge. Andra grupper, som kom från Syrien, har behandlats tidigare men afghanerna har blivit kvar. Ungdomarna från Afghanistan har hunnit bli ”vuxna”, antingen på naturligt sätt eller genom de nu mycket ifrågasatta åldersuppskrivningarna.

Dröjsmålet och uppskrivningarna resulterade i att de kunde utvisas till Afghanistan, ett mycket osäkert och direkt farligt land för ungdomar utan socialt nätverk. De flesta i denna grupp har heller inte vuxit upp där utan tillbringat sin barn- och ungdom som papperslösa i Iran.

För de ensamkommande som fortfarande är kvar i Sverige i väntan på slutliga beslut blir situationen väldigt förändrad vid 18. De flesta kommuner vill inte ta fortsatt ansvar för boende utan skickar över dem till Migrationsverket, vilket ofta medför flytt långt ifrån den kända kommunen. De måste byta skola osv. Vi är glada att vår kommun, Sotenäs, tagit sitt ansvar och låtit dem bli kvar under asylprocessen.

Då S och MP nyligen presenterade ett regeringsförslag, som skulle ge många ensamkommande ungdomar en chans att stanna efter gymnasiestudier och arbete, tändes hopp hos många, såväl hos ungdomar som volontärer med flera. Nu finns ett något förändrat förslag ute på remiss. För att det ska gå igenom i riksdagen behöver det stöd från fler partier. Vi vädjar till partier och enskilda riksdagsledamöter att stödja ett sådant förslag – även om det egna partiet inte gör det.

Under tiden borde utvisningarna omedelbart stoppas. Att agera som tidigare de månader som återstår skulle innebära att många av dem som lagförslaget vill värna om mister sin chans till ny prövning.

Stå upp för de ensamkommande ungdomarna! Ge dem en chans!

Helena Bohlin, Birgitta Carlsson, Gunnar Ekström, Gunilla Ohlin, Annkarin Sundqvist, Stellan Welin

Volontärer i nätverket för ensamkommande barn och ungdomar Sotenäs kommun

MEST LÄST