Bättre arbetsmiljö är avgörande för rekryteringen

JUSEK: Drygt fyra av tio av de offentliga arbetsgivarna i länet som har haft svårt att rekrytera personal uppger att övrig personal har tvingats arbeta mer.

ANNONS

Kommunerna i länet och Västra Götalandsregionen måste bli mer attraktiva som arbetsgivare. Ny statistik visar att svårigheterna att rekrytera personal med rätt kompetens i länet har ökat på kort tid och att konsekvenserna är stora. För att möta denna utmaning är en bättre arbetsmiljö avgörande, där medarbetarnas höga engagemang tas tillvara.

De som arbetar inom kommuner och landsting har ett viktigt samhällsuppdrag och arbetar hela tiden med medborgarnas bästa för ögonen. Men trots detta är rekryteringsproblemen rekordstora, främst när det gäller högutbildade. Av Sveriges Kommuner och Landstings nyligen publicerade prognos framgår att drygt en halv miljon fler medarbetare krävs fram till 2026 för att klara den åldrande befolkningen och våra ökade krav på välfärden.

ANNONS

När vi frågar våra medlemmar – jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare – hur troligt det är att de i framtiden byter till en annan sektor än sin nuvarande, svarar bara var tredje att det är troligt att de väljer ett jobb i kommunal sektor. Motsvarande siffror för statlig och privat sektor är 59 respektive 64 procent. Kommunerna och landstingen startar således på minus i kampen om framtidens akademiker.

Vi har begärt ut ny statistik från Arbetsförmedlingen som illustrerar situationen i Västra Götaland. Rekryteringsproblemen är väl kända, men statistiken visar att utvecklingen går fortare och ger mer märkbara konsekvenser än vad vi tidigare befarat. 2007 uppgav 27 procent av de offentliga arbetsgivarna i länet att de upplevt brist på arbetskraft vid rekryteringar. I Arbetsförmedlingens senaste prognos hade den andelen ökat till 68 procent, den högsta siffra på tio år. Rekryteringsproblemen får konsekvenser. Drygt fyra av tio av de offentliga arbetsgivarna i länet som har haft svårt att rekrytera personal uppger att övrig personal har tvingats arbeta mer. Detta har förstås en negativ påverkan på arbetsmiljön och försvårar det samhällsviktiga uppdraget.

I en aktuell undersökning har vi tittat på arbetsmiljön för våra medlemmar i kommuner och landsting. En av de största utmaningarna är att kvinnorna upplever ett betydligt lägre välbefinnande i arbetet än vad männen gör. I flera avseenden är det unga kvinnor som har det sämst på jobbet, trots att de är mest engagerade i sitt arbete. Undersökningen ger också viktiga ledtrådar till vad arbetsgivarna bör prioritera för att förbättra arbetsmiljön. Ökat utlopp för kreativitet, att hinna med arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid och högt i tak att ifrågasätta verksamheten är tre av de åtgärder som med störst sannolikhet skulle förbättra arbetsmiljön – och som därmed skulle minska rekryteringsproblemet och bidra till ännu bättre kvalitet i välfärdstjänsterna. En god arbetsmiljö stimulerar kreativitet, innovation och produktivitet.

ANNONS

I rapporten presenterar vi åtta förslag för att förbättra arbetsmiljön. Vi föreslår bland annat mål för välbefinnandet i arbetet, att arbetsmiljön analyseras ur ett könsperspektiv och att åtgärder vidtas för att ge kvinnor bättre möjligheter till utveckling samt regelbunden dialog om negativ stress.

Det effektivaste sättet att göra det mer attraktivt för akademiker att arbeta i kommuner och landsting är att förbättra arbetsmiljön. Särskilt för unga kvinnor, som jämfört med andra grupper och sektorer är mer engagerade i sina jobb och därmed viktiga stöttepelare på framtidens arbetsplatser. Om kommunerna i länet och Västra Götalandsregionen ska kunna rekrytera rätt kompetens för att klara sina välfärdsuppdrag måste arbetsmiljöfrågorna högst upp på den politiska agendan.

Daniel Lind

samhällspolitisk chef, Jusek

Marie Thuresson

biträdande förhandlingschef med ansvar för kommunsektorn, Jusek

ANNONS