Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Sopor5
Bränn mer. Skribenten tycker att man ska kunna bränna hushållsavfall i Uddevalla.

Bättre bränna avfallet i Uddevalla

Är gasproduktionen verkligen försvarbar?

Som vanligt höjs de kommunala avfallsavgifterna i Uddevalla. För att inte höjningen skulle bli alltför chockerande räknas med även en höjning 2019. En av anledningarna till höjningen är att hushållsavfallet körs till Linköping, drygt 30 mil från Uddevalla, där gasen tas tillvara. Tidigare har detta avfall körts till Häljestorpsdeponin, tre mil från Uddevalla. Nu är den full och ingen deponi med gasframställning finns på närmare håll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Kom beskedet om att Häljestorpsdeponin var full som en blixt från klar himmel? Det hade kanske annars gått att lösa problemet med en gasanläggning på närmare håll. Är verkligen denna gasproduktion försvarbar då mycket energi försvinner vid gasframställningen?

Brände vi hushållsavfallet skulle mera energi kunna tillvaratas på ett billigare sätt. Vi har en väl fungerande förbränningsanläggning på Lillesjö. Jag förmodar att denna anläggning även kan bränna hushållsavfall.

Värmeenergi behövs alltid. Skulle det bli för mycket energi kan verket omvandla värmeenergin till elenergi. Utveckligen av energihanteringen i Sverige sker, enligt min mening, genom metoden försök och misstag.

Vi har upplevt fadäser som etanoldrivmedel, vind- och vågkraft, elbilar och kärnkraft. Till raden av misslyckande ser vi nu även biogasproduktionen. I Skåne är det stora problem med deras biogasproduktion, trots att deras anläggning endast är tre år gammal.

Jag ber Uddevalla kommun att uppdraga till någon kompetent människa, som inte har förutfattade meningar om miljön, att utreda om gasproduktionen är försvarbar ur såväl ekonomi- som miljöaspekterna.

Lars Hansson

Uddevalla

MEST LÄST