Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Blockeringar i stället för debatt i sociala medier

Liselotte Geary (LP): Lokala politiker stänger ute kritiker från egna forum.

Nedan följer nu en skildring om hur Lysekil kommuns förtroendevalda beter sig i sociala medier, vilket jag menar är viktigt att ha med sig inför höstens val.

Trots att jag bor utomlands klappar mitt hjärta för Lysekil – för mina vänner och min familj som påverkas av beslut som fattas av folkvalda politiker. Jag växte upp i Lysekil i en familj med starka socialdemokratiska rötter och bodde senast i Lysekil 2011-2015. Jag är intresserad av kommunens framtida utveckling – mina vänners barn växer upp här, våra föräldrar kanske en dag behöver den omsorg som just nu är på tapeten i och med debatten kring Fiskebäckshemmet. Kanske jag en dag återvänder hem igen.

Därför är det svårt för mig att låta osanningar stå oemotsagda, som när kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) nyligen skrev att ”sanningen är att om Rombrant från Lysekilspartiet inte lämnat i en överklagan som hamnat i en lång kö av ärenden i väntan på att bli behandlad hos förvaltningsrätten, då hade bygget varit igång nu”.

I ett inlägg på (S) i Lysekils Facebooksida påpekade jag att den så kallade ”sanningen” var en lögn, då det även finns minst ett annat överklagande och ärendet således legat i kö oavsett om Ronald Rombrant hade överklagat eller inte.

Inläggets radering efter några timmar motiverades med att vissa inlägg blockeras automatiskt utifrån språkbruk med mera, samt att sidan är begränsad till de nordiska länderna för att minimera nättrollande och kränkande inlägg.

I tre enkla meningar lyckas (S)-ordförande Ricard Söderberg framföra ytterligare tre osanningar.

För det första blockerades inte inlägget automatiskt, för det andra innehöll det inget konstigt språkbruk och för det tredje så var sidan inte begränsad till de nordiska länderna när jag gjorde inlägget.

Har Socialdemokraterna i Lysekil verkligen ett stort problem med nättrollande och kränkande inlägg från utomnordiska länder eller är begränsning direkt riktad mot mitt obekväma, men varken oseriösa eller kränkande, inlägg?

Antingen ljuger Johansson (om han är medveten om att ärendena kring Fiskebäckshemmet överklagats av flera personer) eller så är han inkompetent (om han inte är medveten). Om jag tolkat fel om vilket så ber jag om ursäkt.

Om (S) tycker att mina frågor är besvärliga kan de följa Liberalernas agerande i stället. Istället för att blockera mig helt så har de tagit bort min möjlighet att göra inlägg. Detta efter mitt inlägg Håkan Kindstedts (L) insändare ”Gängen inte ska diktera villkoren i Lysekil” (publicerad i Bohusläningen och Lysekilsposten 15 februari 2018) där jag ironiserade över formuleringen att ’folk upplever en otrygghet på platser som upplevs som otrygga’ och påpekade att svenskaläraren Kindstedt säkert kunnat förbättra den centralt framtagna texten om han velat. Jag ställde även den relevanta frågan hur Liberalerna täkt finansiera förslaget.

Medan vi är inne på ämnet beteende i sociala medier kan jag även tillägga att liberalen Claes-Göran Strömwall blockerat större delen av Lysekilspartiet från sitt personliga Facebook-konto, vilket innebär att de inte kan se när han spyr galla över dem i olika forum.

Detta är en tragisk sammanfattning om hur vissa av Lysekils kommuns politiker beter sig i sociala medier.

Liselotte Geary

fd Lysekilsbo och kommunfullmäktigeledamot, Lysekilspartiet

MEST LÄST