Varnande exempel. Ett hus som har åkt på glid i Surteraset år 1950.
Varnande exempel. Ett hus som har åkt på glid i Surteraset år 1950. Bild: TT

Bygg inte bostäder med risk för skred

Tanums kommun underskattar riskerna med nya bostäder nära Bottnafjorden.

ANNONS

Tanums kommun avser att låta bebygga en äng vid Andreastorpet nära Bottnafjorden. Redan på 1980-talet antogs en byggnadsplan som aldrig kom till genomförande. En ny plan utarbetades 2011. Nu gäller skarpt läge, områdets framtid skall bestämmas vid kommunfullmäktiges möte 26 november. Planenheten föreslår sina politiker en byggnation av 12 nya fastigheter, en lokalgata, samt en väg tvärs området.

Enligt 2010 års Plan- och Bygglag ”... får mark tas i anspråk för att bebyggas endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet”. Inför ett samråd 2012 beskrevs den här aktuella marken: ”.. östra delarna högsensitiv kvicklera .. i väster mellansensitiv .. risk för framtida sättningar vid belastningar på marken eller som en följd av en ev. framtida grundvattensänkning”. Ändå hävdas senare att ”Stabiliteten inom området är betryggande och kommer inte att försämras genom den planerade bebyggelsen”.

ANNONS
Bild ur handlingarna. Detaljplaneområdet är inringat med gult. Vy från norr mot söder.
Bild ur handlingarna. Detaljplaneområdet är inringat med gult. Vy från norr mot söder.

Vid samrådet framhöll Statens Geotekniska Institut att geotekniska säkerhetsrisker inte utretts i planunderlaget. Kommunen lät då göra så, för en enda sektion. Härutöver utfördes en grundvattenmätning vintern 2015/16, i en enda mätpunkt. Grundvattnets trycknivå var 0,6 m över markytan, så kallat artesiskt grundvatten (trycknivå över markytan). Likväl gjordes stabilitetsberäkningar vilka inte beaktade detta.

Långekärrs Miljö- och Byggnadsvårdsförening (LMB) värnar områdets fauna, flora samt de boendes livskvalitet och säkerhet. En granskning av planer och va-frågor är en del av dess arbete. 2012 restes bland annat krav på att en geoteknisk utredning från 1984 skulle kompletteras. Inför utställningen 2017 konsulterade LMB en geolog specialiserad på grundvatten för att bättre utröna den högsensitiva lerans och vattenfrågans betydelse.

Denne undersökte först huruvida artesiska förhållanden generellt gäller. Det visade sig att artesiskt tryck kunde mätas i ytterligare 6 mätrör vilka funnits på ängen sedan 80-talet. Alla visade på värden inom intervallet 0.24–1.25 meter över markytan.

I planbeskrivningen inför det beslut som förestår sägs inget om artesiskt vatten. Den förhöjda risk det medför återfinns inte i dess beräkningar. Handläggarna har således underskattat skredrisken för området. De tar heller inte upp den förekomst av silt (fin sand) som under vissa omständigheter kan fungera som glidmedel för leran.

ANNONS

I planen kvarstår 2012 års beskrivning av en sättningskänslig högsensitiv kvicklera. Den ”betryggande stabiliteten” har dock ersatts av en rad varningar och restriktioner för framtida byggare och husägare: ”... all belastning av marken som inte förstärks eller lastkompenseras kan ge upphov till sättningar ... göra kompletterande undersökningar… iaktta försiktighet vid schaktning, pålning, spontning”, etc.

LMB anser det som ovedersägligt att den mark politikerna om några veckor beslutar om, innan studier värda namnet visar på något annat, inte uppfyller lagens krav på att vara lämpad för bebyggelse. Istället för att tillstå att det tvärtom är ett ”delikat” (i negativ bemärkelse) område för ändamålet, väljer kommunen här att förmana oss andra att inte utmana ödet. För egen del har den avstått från ens en rudimentär form av riskanalys av att bygga. Inte gjort känslighetsanalyser av stabilitetsberäkningar. Förbisett artesiskt vatten. Samt snålat med undersökningar som alltjämt avser en enda sektion tvärs dalen.

I äldre tider kallades ibland en tjur för Olle. Om en sådan fara fanns på ens ägor, gällde det att stängsla väl och se till om han ändå försökte slita sig lös, det fanns någon som kunde Mota Olle i Grind. Vilken roll axlar då husbonden Tanums kommun när denne nu tänker iscensätta en byggnation vid Andreastorpet vars belastning på ägan ökar risken för sättningar och skred?

ANNONS

Den stjälper över de faror som lurar om tjuren (läs: naturen) härigenom skulle komma lös, först, för en kortare tid, på den som skall utföra planen, det vill säga bygga, och sedan, för all framtid, på dem som skall uppehålla sig på ägan. Samt också, antagligen, ber en stilla bön för att besten ändå skall hålla sig lugn.

Det senare kan nog behövas. Jordskreden i Surte, Tuve resp. E6 vid Munkedal, vittnar om att byggande på västsvensk lergrund, i ett bohuslänskt klimat, inte är att leka med.

Långekärrs Miljö- och Byggnadsvårdsförening genom dess ordförande

Kjell Axelsson

Länk till detaljplanen på Tanums kommuns hemsida

ANNONS