Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

RbN April 3_2250675_2560 x 1280 nya Polopoly_2531222

Därför anmälde vi McDonalds till polisen

Gunilla Magnusson (MP): Regler har vi för att kunna göra en rättvis bedömning.

Under de senaste veckorna har flera ondgjort sig över att McDonalds inte får ha kvar sitt trädäck på Västerlånggatan/Kungsgatan som de uppfört utan tillstånd. I våras kom frågan om det var möjligt att bygga upp trädäcket som de haft uppe under tidigare år. För att ha uteservering krävs tillstånd för att utnyttja allmän plats som ges av polisen. Kommunen ger sin syn på saken i ett remissvar till polisen vilket har lagts som villkor till polisens tillstånd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

2013 antogs gällande policy för allmän plats med revidering av Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Policyn ska underlätta för våra näringsidkare som söker tillstånd om nyttjande av allmän plats och syftet med dokumentet är att allmänna platser i kommunen ska upplevas som trafiksäkra, tillgänglighetsanpassade, trivsamma och estetiskt tilltalande.

Dokumentet har framställts i samarbete med polismyndigheten, räddningstjänsten och Uddevalla Centrumutveckling.

I policyn anges att i första hand ska möbler för uteservering placeras direkt på gatan. I undantagsfall kan det vara motiverat att ha ett trädäck om det är ojämnheter. Detta bedöms från fall till fall.

För McDonalds gjordes bedömningen att ojämnheterna i gatan inte var tillräckliga för att bygga ett trädäck. Under 2016 hade McDonalds inget trädäck men inför 2017 ville man ha tillbaka trädäcket. Förfrågan kom både till förvaltning och politiker om det var möjligt. Resultatet blev att parterna inte kom överens om en lösning. Då beslöt vi, tjänstepersoner och politiker att göra ett besök på plats för att se om vi kunde hitta en kompromisslösning. Då detta meddelades sökande fick vi svaret att däcket redan var uppfört.

Ett trädäck fanns alltså redan på plats utan tillstånd. Detta polisanmäldes och många blev upprörda över hur kommunen behandlar sina näringsidkare. Regler har vi för att kunna göra en rättvis bedömning och de allra flesta följer de regler som är framtagna. Är det då rättvist att strunta i om en näringsidkare inte följer dessa regler? Vi i majoriteten i samhällsbyggnadsnämnden stödjer oss på vårt regelverk för att kunna behandla alla på ett likvärdigt sätt. Slutsatsen är att vi inte kommer att dra tillbaka polisanmälan utan McDonalds får ta sitt straff för att ha uppfört trädäcket utan tillstånd. Tyvärr tog de inte emot den utsträckta handen från politiken att försöka hitta en lösning. En del kanske ställer frågan kan vi inte rätta till det i efterhand? Svaret är nej. Det går inte det för då måste trädäcket först tas bort för att se om vi kan göra en annan bedömning av ojämnheter och lutningar.

Gunilla Magnusson (MP)

Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden, Uddevalla

Läs mer om McDonalds uteservering
MEST LÄST