Tidigare i höstas demonstrerade personalen i Orust kommun mot kommunens förändringar av arbetstider.
Tidigare i höstas demonstrerade personalen i Orust kommun mot kommunens förändringar av arbetstider.

Därför försvinner personalen från Orust

Nattpersonal: ingen vill ta en seriös diskussion med oss anställda om hur man kan förändra så att det blir bra för alla parter

ANNONS

Svar till artikeln i Bohusläningen den 5/12 där Catharina Bråkenhielm uttalar sig om personalen som arbetar inom vård och omsorg på Orust.

Jag tror det var många av oss som satte morgonkaffet i vrångstrupen när vi fick läsa den artikeln om vårdpersonalen på ön. Vad menar människan? Skulle omsorgspersonalen i en akt av försumlighetskultur och motstånd till förändringar lämna en vårdtagare med bajsblöja? Det är ett rejält kränkande påhopp mot alla oss som sliter dag och natt för våra älskade vårdtagare.

LÄS MER:Undersköterskor i protesttåg på Orust

Ja, vi älskar vårt arbete och våra vårdtagare. Om Bråkenhielm och kommunen tror att vi hämnas på dem som är beroende av oss på grund av förändringar som vi inte ser kan gagna varken oss eller vårdtagarna så har de en väldigt osund inställning till sin personal. Vi protesterar högljutt ja, men det beror på att ingen vill ta en seriös diskussion med oss anställda om hur man kan förändra så att det blir bra för alla parter.

ANNONS

LÄS MER:Catharina Bråkenhielm: "Det finns motstånd mot förändringar"

Att kommunen har svårt att få kompetent personal beror förmodligen på att många har sökt sig bort från kommunen i och med alla besparingar och förändringar. Samtidigt kallar Orust kommun sig en attraktiv arbetsplats, då är det ju märkligt att det är svårt att få personal, lite självkritik vore kanske på sin plats, för att anställa personal ”som egentligen inte borde fått tjänsten” kan väl aldrig ursäktas. Att därefter dra all personal över en kam och skylla på osund personalkultur och motstånd till förändringar, på grund av en oacceptabel incident, gör ju ingen mer positiv till att arbeta för kommunen.

LÄS MER:Därför säger vi nej till nio timmars arbetsdag

Slutligen: en liten lektion till ordförande i socialutskottet Catharina Bråkenhielm om vad den nationella värdegrunden som vi arbetar efter innebär, eftersom hon inte har en aning om det. Den innebär att vi som personal arbetar efter ledord som: individens rätt till självbestämmande, integritet, respekt och god kvalitet i omsorgen. Omsorgstagaren ska känna trygghet och delaktighet och bemötas med respekt för person och privatliv samt känna att personalen har den kompetens som behövs för att omsorgstagaren ska få adekvat hjälp och stöd. Mer finns att läsa på Socialstyrelsens hemsida.

Elisabeth Engelsen

vid pennan med

Nattpersonal Orust kommun

ANNONS

ANNONS