Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

nato
Framtida förbundsförvanter? Nato-soldater.

Därför måste vi gå med i Nato

Socialdemokraterna är fast i en sorts storhetstid som inte längre existerar.

Under hösten genomförde Ryssland krigsövningen Zapad 17 samtidigt som den svenska försvarsövningen Aurora 17 ägde rum. Zapad 17 simulerade anfall mot ett antal Nato-länder, men även mot Sverige och Finland. Socialdemokraterna måste nu inse att vi är i behov av ett fullvärdigt medlemskap i Nato, det är det enda sättet att garantera landets medborgare säkerhet. Vid ett eventuellt anfall mot Sverige måste vi ha allierade att förlita oss på. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Idag åtnjuter flertalet öststater frihet och säkerhet tack vare Nato. Estland, Lettland och Litauen är exempel på länder som tidigare fallit offer för den ryska björnens vrede - och idag är deras existens och suveränitet garanterad av försvarsalliansen Nato och dess kollektiva försvarspolitiska fördrag. Å andra sidan kan vi se kontrasten Ukraina: ett land som ligger i Rysslands intressesfär och som nu är i krig, samt lider av den olagliga annekteringen av Krim, helt framtvingat av Ryssland.

Sverige är redan idag allierat och förpliktigat att bistå ett flertal länder vid militära konflikter. I den Europeiska Unionens fördrag, artikel 42:7, står det att varje medlemsland måste bistå när ett medlemsland utsätts för militära aggressioner. Sverige har även ett fördjupat samarbete med Nato och vi övar med deras medlemmars försvarsmakter regelbundet - det enda som finns kvar är att sätta sig och leda alliansen och ta del av den garantin som artikel fem ger - ett anfall mot ett Nato-land är ett anfall mot alla.

Motståndare till Nato brukar lyfta ett argument om att medlemmar i alliansen måste följa det USA säger och vill. Sanningen är att varje beslut fattas via konsensus och varje medlemsland har vetorätt - därmed kan Sverige som medlem säga nej till varje beslut som ska fattas som inte går i linje med våra egna övertygelser. Man kan även välja att ställa sig utanför alla de insatser som Nato utför som inte är ett resultat av ett utlösande av artikel fem.

Utöver detta är det upp till varje medlemsland att själva välja om alliansen får husera kärnvapen på ens territorium eller ej. Det är dessutom endast en rekommendation att ett medlemslands försvarsutgifter ska ligga på två procent av BNP. Men med det sagt är det på tiden att Sverige och resten av Europa satsar på sina försvarsmakter - USA har subventionerat vår säkerhet alltför länge och med den nya presidenten i åtanke måste EU ta ett kliv framåt. Vi måste betala det som det faktiskt kostar: ett tryggt Europa ska inte amerikanska skattebetalare bekosta.

Socialdemokraterna är fast i en sorts storhetstid som inte längre existerar. Sverige klarar sig inte på egen hand och vi är idag varken neutrala eller alliansfria. Vi kan inte idag hoppas på att Nato kommer till vår hjälp vid en eventuell kris och måste därför ta klivet in i alliansen - inte endast för att teckna en billig försäkring, men också för att vara med och forma framtidens säkerhetspolitiska samarbete.

Soroush Rezai,

Ordförande Liberala ungdomsförbundet Södra Älvsborg

MEST LÄST