Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

polis1
Ordningsmakten. Sverige behöver fler poliser och nya tuffare lagar.

Därför måste vi ha en lokalt förankrad polis

Lars-Arne Staxäng (M): ”Sverige är på väg åt fel håll”

Sverige får aldrig vara ett land där man inte törs gå ut i sitt bostadsområde. Detta får vi aldrig acceptera. Sverige behöver fler poliser och nya tuffare lagar för att möta den växande otryggheten.

Det finns i dag minst 53 områden i Sverige som i olika grader är utsatta för allvarlig kriminalitet. I dessa områden är våldshandlingar, rån och narkotikahandel vanligt förekommande. I många av dessa områden förekommer det även bilbränder och attacker på blåljuspersonal. Samtidigt känner sig var tredje kvinna otrygg på kvällen i sitt bostadsområde. Utsattheten för sexualbrott har ökat. Polisen är kris och går på knäna samt tyngs av ett svagt ledarskap. Polisen har blivit sämre på att utreda och klara upp brott.

Sverige är på väg åt fel håll. Det är ohållbart att kriminella försöker ta över hela bostadsområden. Det är av yttersta vikt att samhället åter tar över de områden där kriminaliteten har blivit dominerande. Sverige får aldrig vara ett land där man inte törs gå ut i sitt bostadsområde. Sverige behöver fler poliser och nya tuffare lagar för att möta den växande otryggheten. Vi behöver bryta utanförskapet, gängbildning och de som gör allvarliga brott måste låsas in.

Sverige behöver fler poliser, ny polisledning och mer resurser till polisen. Moderaterna driver på för minst 2 000 nya poliser i Sverige. Vi måste få en mer en lokalt förankrad, närvarande och synlig polis i hela landet.

Polisen behöver bättre verktyg och förutsättningar att kunna göra sitt jobb. Vi behöver anpassa reglerna om beslag och husrannsakan till modern teknik. Andelen brott som begås med hjälp av modern teknik ökar ständigt. Rättsväsendet har inte hunnit följa med i utvecklingen. För att möta hoten inom it-området är det viktigt att höja kunskapen om den it-relaterade brottsligheten i hela rättsväsendet.

Vi måste stärka skyddet för blåljuspersonalen. Skärp straffen för attacker mot blåljuspersonal. Våld mot tjänsteman bör få en egen brottsrubricering där straffet ska vara minst sex månaders fängelse.

Moderaterna vill skärpa lagstiftningen så att fler fall kan leda till utvisning. Vi vill att ett brott med ett straffvärde redan på sex månaders fängelse ska kunna leda till utvisning på grund av brott, för den som inte är svensk medborgare. Gängrelaterade dödsskjutningar har ökat de senaste åren. Vi måste därför motverka de illegala vapnen och bekämpa vapensmuggling. På senare år har det skett en kraftig ökning av den illegala användningen av explosiva varor, och då främst av handgranater. Straffen för vapenbrott samt allvarliga våldsbrott måste skärpas.

Sverige är på väg åt fel håll. Detta kan vi inte acceptera. Det är dags för Anders Ygeman att agera för att öka tryggheten.

Lars-Arne Staxäng (M)

Riksdagsledamot, Bohuslän

MEST LÄST