Blerand Haliti.
Blerand Haliti.

Därför säger vi ja till vinsttak

Att som medborgare i Sverige kunna garanteras lika chanser från födseln är grundläggande för det jämlika samhällsbygget.

ANNONS
|

Sverige har blivit en experimentverkstad, där en stor och växande del av den offentligt finansierade välfärden i form av vård, skola och omsorg drivs av vinstdrivande aktörer.

Varje dag möts vi av tidningsrubriker om hur skattepengar går till skatteparadis, hur äldre vanvårdas eller skolor som lägger ner. 8 av 10 medlemmar inom 6F-förbunden Byggnads, Transport, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko motsätter sig idén om att bolag obehindrat ska kunna plocka ut vinst ur skolan, vården och omsorgen. Vi välkomnar därför regeringens besked om att införa ett vinsttak inom skolan och omsorgen. Vi välkomnar också att regeringen i samråd med professionen öppnar upp för att vidare utreda möjligheterna att begränsa vinsterna i vården.

ANNONS

Inget barn ska behöva få beskedet att skolan ska lägga ner. Ett samhälle där man från födseln tvingas vara kund bland privatskolor och privatsjukhus föder även orättvisa, där ett felval kan drabba dig som individ hårt.

Systemet skapar olika livschanser beroende på var du bor, storleken på dina föräldrars plånbok och driver marknadskrafterna att enbart söka efter de mest vinstdrivande kunderna.

Att som medborgare i Sverige kunna garanteras lika chanser från födseln är grundläggande för det jämlika samhällsbygget. Därför måste vinstjakten bort.

Vi ser med oro på att de borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna är beredda att rösta ner regeringens förslag. En majoritet av svenska folket ser tydliga brister i dagens system och samtidigt lyssnar landets borgerliga politiker hellre på lobbyister.

Tilliten till den offentliga sektorn och skattesystemet är aldrig starkare än dess svagaste länk.

När vinstkranen står vidöppen forsar miljarder ut ur välfärden, och rätt ner i aktieägares fickor. Pengar som kunde gått till bättre löner och villkor samt förbättrad kvalité inom välfärden hamnar någon annanstans i stället.

Vinstjakten leder till försämrade arbetsvillkor, sämre kvalité, ökad ojämlikhet och minskad tilltro till skattesystemet.

Det rapporterades att friskolorna under det senaste året ökat sina vinster med 50 procent, samtidigt som det rapporterades att snittlönerna och bemanningen generellt var sämre hos de privata.

ANNONS

Det är dags att skruva åt vinstkranen. Därför ser vi som representanter för över 300 000 skattebetalare positivt på regeringens förslag om vinstbegränsning inom välfärden

Blerand Haliti

Seko

Oskar Josefsson

Byggnads

Stefan Björkenstam

Fastighets

Anders Eriksson

Elektrikerna

Yngve Andersson

Transport

ANNONS