Därför säger vi nej till färre politiker i Lysekil

Ynge Berlin, Kommunistiska Partiet: Lysekilsborna vill inte ha tvåpartisystem

ANNONS
|

Från att ha varit 11 ledamöter och 11 ersättare i kommunens politiska nämnder och styrelser har fullmäktige nu beslutat att det skall minska ner till 9, för kommande mandatperiod.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Lysekilspartiet bildade på decembermötet gemensam front och drev igenom förslaget att drastiskt minska det folkvalda inflytandet i politiken i Lysekil.

Krystade argumenten som att ”Det är rimligt att anta att en nämnd bestående av färre ledamöter har möjlighet att arbeta effektivare och mer fokuserat”. och att det skulle bli ”en förenklad och effektivare process i ärendehanteringen” köper vi inte. Att slippa två ledamöter i KS och nämnder handlar inte om annat än att ”blocken” vill slippa kritiska ifrågasättande uppfattningar.

ANNONS

Bristen på ”fokus och effektivitet” beror väl snarare på att dessa två ”block” krigat om vem som är duktigast på att förvalta de nyliberala direktiv och de förutsättningar som ges från högre politisk ort.Ständigt fast i ”vinkelvolten” har frågor kört fast.

Inte heller köper vi argumentet att minskat politisk inflytande kan försvaras med ”minskad förbrukning av skattemedel” som det står i tjänsteskrivelsen. I så fall skulle alla arvodesberedningens förslag behandlats samtidigt. Det vill säga även arvodeshöjningen för kommunalråden, (över 6000 kronoer per månad.) Förslaget att höja kommunalrådslönerna (arvodena) från nuvarande 75 procent till 85 procent av riksdagsmannaarvodet, kommer på ett senare kommunfullmäktigemöte, på begäran från bland andra Lysekilspartiet. För att inte provocera?

Av demokratiska skäl är vi emot krympningen av den politiska representationen, inte för egen del, det blir en fråga för väljarna. Men vi tror inte för ett ögonblick att Lysekils medborgare är intresserade av ett i bästa fall, grått ”tvåpartisystem”. Vi vet att människors vardag i Lysekil inte är så likartad att inga politiska åsiktsskillnader behöver nå in i kommunens styrelser och nämnder?

Metoden att undvikande öppen debatt i fullmäktige och nämnder och juridisk skenfäktningen har nu kompletteras med krympta nämnder. När sedan Moderaterna med propositionsfinter försökte dribbla bort att frågan på mötet stod mellan förslagen 11 eller 9 ledarmöten nådde det politiska spelet en bottennivå. Det man inte kan vinna i öppen debatt och rent spel försöker man ”lösa” med organisatoriska medel. En del tror att det är högt i tak i lokalpolitiken men det är snarare bottenlöst.

ANNONS

Yngve Berlin

Kommunstyrelseledamot, Lysekil

för Kommunistiska Partiet

ANNONS