Protester mot förkortade arbetstider
Protester mot förkortade arbetstider

Därför säger vi nej till nio timmars arbetsdag

Marie Sten: Heltidsarbete natt blir omöjligt!

ANNONS

Det är något osunt som smugit sig in inom sektor vård och omsorg. Ekonomi i gungning orsakar en arbetsmiljö som skapar oro, otrygghet, sjukskrivningar, avhopp till annan kommun och så vidare.

Omställningen, heltid som norm, är ett projekt som vi hoppas ska slå väl ut framöver, men för närvarande råder smått kaos. Som anställda förväntas vi tiga, lyda order och gilla läget utan att opponera oss. Att försöka komma till tals, bli lyssnade på och bemötta med respekt verkar omöjligt. När vi omvårdnadspersonal nyligen demonstrerade vid kommunfullmäktiges möte ang. neddragning av arbetstimmar för nattpersonal, 9 timmar per natt istället för nuvarande 10 timmar per natt, betyder två nätter extra per åttaveckorsperiod med samma lön! Fler nätter betyder sämre återhämtning och nattpersonal tvingas gå ner i procent för att orka med och har ingen möjlighet att komma upp i samma lön som tidigare, heltidsarbete natt blir omöjligt!

ANNONS

Att som kommunens verksamhetschefer påstå att det främjar nattpersonalens hälsa är ett hån! Dessutom innebär det att dagpersonal måste börja tidigare/ sluta senare med följd att rutiner för barnfamiljer behöver ändras med mera. Vid vår medverkan på kommunfullmäktiges möte blev vi av presidiets ”herr” ordförande omnämnda som ”flickor och pojkar” från Kommunal, som kommit för att närvara. Inte särskilt respektfullt bemötande! Allt handlar om ekonomi och har inte med personalens välbefinnande att göra över huvudtaget!

Orust kommun profilerar sig som en attraktiv arbetsplats. För vem? För närvarande har vi ytterst få sökande till lediga tjänster samt till timvikarie tjänster. Många slutar och söker sig till närliggande kommuner. Det är mycket stor brist på personal inom många verksamheter! Hur ska de styrande, politiker, chefer få människor att vilja arbeta inom vård och omsorg? Vi vill bli lyssnade på och känna oss delaktiga i beslut som fattas, som rör oss som arbetar med brukare inom vård och omsorg. På senaste fullmäktigemötet talade Catarina Bråkenhielm om hur viktigt det är att se till brukares välbefinnande och att de ska få sina behov tillgodosedda. Självklart! Hon glömde en sak. Utan tillräcklig bemanning och personal som mår bra, som trivs på arbetet och som orkar med sitt arbete, då blir det svårt att uppfylla! Att heller inte kunna få upp sina löner till en rättvis och jämställd nivå är under all kritik.

ANNONS

För att ha möjlighet att höja sin lön krävs det att vi säger upp oss och söker ny tjänst istället för att arbetsgivaren tar vara på befintlig personal med mångårig erfarenhet och ger dem en lön som är rättvis och motsvarar nyanställd personals löner. Det kan skilja upp till 8 000 kronor per månad för likvärdigt arbete inom samma verksamhet. Såhär ser det ut runt om i hela landet. Det är dags för förändring.

Det går inte att göra fler nedskärningar på personalens bekostnad. Det drabbar i slutändan våra brukare som vi ska vårda och stötta i deras vardag. Det behövs mer resurser, pengar, till vård och omsorg. Var ska de resurserna tas ifrån? Vi orkar inte fler besparingar som resulterar i försämrad arbetsmiljö! Personalen inom vård och omsorg börjar ”ta slut” i dubbel bemärkelse. Ska vårdyrket bli den ”nya” kvinnofällan??

Vård och omsorgspersonal i Orust kommun genom arbetsplatsombud

Marie Sten

ANNONS