Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

metvik
Naturskönt. Metvik.

Därför säger vi nej till storhamnen

Inge Löfgren: Starka argument mot ny hamn i Metvik.

Lysekils kommun är positiv till och vill fortsätta planera för att Kina skall få bygga en storhamn i Brofjorden. En förstudie skall nu genomföras för att kartlägga förutsättningarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den kinesiska storhamnen skall placeras sydväst om raffinaderiet Preemraff. Hela sträckan mellan Metvik och Skalhamn kommer att sprängas ned. Kajen kommer i första etappen att bli cirka 1 800 m lång och över 1 000 meter bred. Havsområdet kommer antingen att muddras eller fyllas ut med sprängmassor av sten. Allt för att nå ett havsdjup på 17 meter. Intilliggande berg på 20-40 m sprängs ned för att bli upplagsplats för containrar.

De populära badplatserna Metvik, Fiskebäcksvik, Halmsund med flera kommer att fyllas över. Metvik är klassad som en av Bohusläns finaste stränder. Höga naturvärden finns både på land och i vatten. Bland annat är Fiskebäcksviksbäcken i högsta klassen (I). Ett flertal riksintressen, strandskydd med mera finns i eller i närheten av området.

Sammantaget kommer ingreppen i naturen att bli mycket omfattande. Både som utfyllnad i havet och sprängningar på land. Dessutom kommer både ny järnväg och större bilväg att dras ut till hamnen. Ett stort antal boende från Gåseberg ut till Lysehalvön inklusive många boende i Skalhamn blir påverkade och måste eventuellt flytta.

Miljöpartiet vill nu på ett tidigt stadium starkt ifrågasätta om en hamn av den här storleken verkligen skall ligga i Bohusläns känsliga yttre skärgård. Enbart påverkan på naturen med ett stort antal skyddsintressen anger att etableringsprocessen blir långdragen med betydande kostnader för skattebetalarna.

Inge Löfgren (MP)

Läs mer om Ny hamn i Lysekil
MEST LÄST