Kyrkoval. Snart är det dags igen.
Kyrkoval. Snart är det dags igen.

Därför ska du rösta i kyrkovalet

"Kyrkan ska inte ta rollen som bakåtsträvare i samhället"

ANNONS
|

Vi var många som reagerade starkt när vi läste prästen Jan-Åke Karlssons text om ”RFSLs sexuella lössläppthet” och ”det ofödda barnets okränkbara värde” i Bohusläningen. Självklart har Karlsson rätt till sin tolkning av vad som är respekt för andra människor, något som han talar sig varm för i texten. Men jag har svårt att tolka hans beskrivning av icke-heterosexuell kärlek som respektfull.

Jag har också svårt att se någon respekt för kvinnans rätt till sin egen kropp, när det gäller ett svårt beslut som en abort. Den svenska aborträtten har den senare tiden varit ifrågasatt på religiösa grunder, ett stort steg bakåt anser jag.

ANNONS

Kyrkan ska inte ta rollen som bakåtsträvare i samhället och flytta tillbaka de mer toleranta normer och värderingar som intresseorganisationer och andra har kämpat hårt för att uppnå. Det här gör det oerhört viktigt att vi röstar i kyrkovalet den 17 september.

Många kallar valet till Svenska kyrkan ”det bortglömda valet”. Alltför få utnyttjar sin rösträtt, vilket gör att det behövs förhållandevis få röster för att få omvälvande saker att ske inom kyrkan. Även om många av oss sällan besöker en kyrka finns det ändå anledning att fundera över vilken kyrka vi vill ha? Vill vi fortsätta ha en kyrka som

• hjälper en människa i nöd, oavsett var hen kommer ifrån?

• välkomnar människors olikheter och låter alla visa sin kärlek, oavsett om man tillhör olika eller samma kön?

• aktivt arbetar för att kvinnors och mäns lika värde och aktivt tar ställning för kvinnliga präster?

• arbetar för heltider, vettig arbetsmiljö och kollektivavtal för de anställda?

För det är det som kyrkovalet handlar om. De politiker som är högst ansvariga i Svenska kyrkan bestämmer allt det här. Jag hoppas att du också tycker att det är viktigt och att du använder din röst den 17 september.

Anna Skarsjö

ANNONS

Ordförande Kommunal Väst

ANNONS