Därför vill vi höja straffen för våldtäktsbrott

Tomas Tobé: Straffminimum för våldtäkt har inte höjts sedan brottsbalken infördes för mer än 50 år sedan.

ANNONS
|

Enligt den nationella Trygghetsundersökningen som presenterades i veckan utsattes fler än 70 000 unga kvinnorna för sexualbrott 2016. Sammantaget har sexualbrotten ökat med 138 procent på två år.

Riksdagens partier är överens om att införa en våldtäktslagstiftning som bygger på samtycke. En sådan lagstiftning skickar en viktig signal om relevanta gränssättningar. Men för att åstadkomma fler fällande domar och strängare straff krävs helt andra åtgärder – och här råder det tyvärr ännu inte någon samsyn. Vi moderater vill:

Höja straffen för alla våldtäktsbrott. Straffminimum för våldtäkt har inte höjts sedan brottsbalken infördes för mer än 50 år sedan. Det är dags att lagstiftningen markerar med vilket allvar man ser på denna typ av brottslighet. Genom att höja minimistraffet för våldtäkt och grov våldtäkt kommer strafftiden för våldtäktsmännen öka på riktigt. Våldtäkt ska leda till ett fängelsestraff mellan 3-7 år och den som döms för grov våldtäkt ska aldrig kunna få ett straff kortare än fängelse 5 år.

ANNONS

Att brottsutredningarna ska bli bättre så fler döms. Kunskap och engagemang är helt avgörande faktorer för att klara upp våldtäktsärenden. Vi vill därför att särskilda grupper som är specialiserade på sexualbrott ska finnas i samtliga polisens sju regioner.

Att preskriptionstiderna ska förlängas. Konsekvenserna av ett sexuellt övergrepp sitter kvar för evigt hos brottsoffret. Vi vill därför helt ta bort preskriptionstiderna vad gäller sexualbrott mot barn. Även preskriptionstiderna för sexualbrott mot vuxna bör förlängas. I dag preskriberas en våldtäkt som begåtts mot en vuxen person efter 10 år, vilket är för en för kort tid bland annat mot bakgrund av bättre möjlighet att säkra teknisk bevisning, t.ex. DNA-spår.

Att skadeståndsbeloppen för våldtäkt ska höjas avsevärt.

Att begreppet våldtäkt ska behållas. Moderaterna motsätter sig det lagförslag som regeringen tagit fram och som innebär att begreppet våldtäkt ska ersättas med begreppet sexuellt övergrepp. Det skulle nedvärdera ett mycket allvarligt brotts karaktär.

Att brottsoffret ska få ett bättre stöd av ett eget juridiskt ombud. Det är centralt att alla som utsatts för sexualbrott ska få möjlighet att få ett särskilt ombud tidigare under processen.

Att det brottsförebyggande arbetet ska stärkas. Det finns anledning att göra en omfattande studie av de sexualbrott som begås. Slutsatserna i en sådan studie kan användas i olika riktade informationsinsatser för att förebygga brott.

ANNONS

Om regeringen menar allvar med att bekämpa sexualbrotten bör de stödja våra förslag.

Tomas Tobé (M)

Justitieutskottets ordförande

ANNONS