Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

algots_2333628_2560 x 1280 nya Polopoly_2690613
Vinstaffär. På 1960-talet var det en stor arbetskraftsinvandring, bland annat fick många från Finland jobb på Algots i Borås.

Dagens invandring kan löna sig, likt gårdagens

Ulf Wallin (S): Dagens invandring föryngrar Sverige.

Svar till Martin Pettersson 8 december Nationen bygger en samhörighet

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Sverigedemokraterna gör debattinlägg som är ett traditionellt svammel som reaktionära grupper alltid använt sig av. Under årens lopp har det alltid varit diskussioner om kostnader för invandring oavsett om det skett av skälet arbetskraftsinvandring eller asylskäl. SD talar om ett Sverige som aldrig funnits.

Exempelvis påstod SD i det nyligen hållna kyrkovalet att Svenska Kyrkan skulle bli svensk. Det klarade Gustav Vasa av redan 1527 vid riksdagen i Västerås, när Sverige blev lutherskt och med tiden en demokratisk kyrka.

Det sker samtidigt en invandring av svenskar som jobbat utomlands i flera år respektive att det sker en invandring i EU av medborgare som inte räknas som invandrare, men som har rätt till välfärdsamhället. De syns inte i debatten.

Varje ny invandring har haft sina sidor. När Algot Johansson tog in en massa finländare för sin klädfabrikation i Borås på 1960 talet skapade det en del debatter om lönsamheten. Eftersom flertalet finländare blev kvar inte bara i Borås utan flera andra städer blev det rykten av negativ art. Med tiden visade det sig att de personer som invandrade på 1960-talet genom att betala skatt och avgifter samt att de visade köpkraft har de skapat en nationalekonomisk vinst sett över en längre period.

Enligt offentlig statistik föds det drygt 100 000 barn varje år. Enligt uppgifter har det kommit drygt 30 000 ensamkommande barn som sökt asyl i Sverige 2015. Det är ungefärligen en tredjedels årskull. Vi gläds åt födelsetalet av nyfödda och förstår att de kommer att bli en tillgång för landet, eftersom de bidrar till att vi får en tillväxt av medborgare.

De ensamkommande tonåringarna ses som ett hot, vilket de inte är eftersom de bidrar till att föryngra åldersprofilen. De skapar nationalekonomiskt en vinst på lång sikt, särskilt som de som regel inte längtar efter att återvända.

 

Ulf Wallin (S)

MEST LÄST