Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsp5658dd-nh

Dags att välja mat utan antibiotika

Mikael Andersson (C): "Överanvändning av antibiotika är ett hot mot människor och djur"

Mirakelmedicinen var namnet när antibiotika kom. Vanliga sjukdomar som lunginflammation innebar inte längre en dödsstämpel. Levnadslängden ökade och människor blev friskare. Antibiotika tar död på bakterier som orsakar infektion Läkare avgör alltid om antibiotika behövs.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

En gris som sköts väl håller sig frisk och behöver sällan antibiotika. En gris som har knorren kvar, har halm att böka i och utrymme att röra sig på är en nöjd gris. Med ett högt djurskydd som värnar om grisens hälsa händer det inte så ofta att den blir sjuk, men om den skulle dra på sig någon bakterie så har svenska grisbönder skyldighet enligt lag att behandla sina djur.

Svenska djur får minst antibiotika i hela Europa. I Sverige behandlar bonden bara den sjuka grisen och inte hela kullen som man gör i stora delar av övriga Europa. När djuren får för mycket antibiotika fast de inte är sjuka riskerar fler grisar att bli resistenta mot antibiotika.

Överanvändning av antibiotika är ett hot mot människor och djur. Antibiotika idag används inte alltid som den mirakelkuren den var ämnad för. Antibiotika används på vissa håll istället som botemedel för allt, oavsett vad anledningen är. Två tredjedelar går till djurvården och ofta i förebyggande syfte. När antibiotika används felaktigt och oftare än nödvändigt ökar risken för att bakterier utvecklas som överlever antibiotikakurer. Bakterier har en förmåga att ständigt förändras vilket kan leda till nya egenskaper. Nya egenskaper som gör att antibiotikan inte biter på dem. Bakterierna blir resistenta.

Vi har ett begränsat antal olika antibiotikum, och därför används ofta samma klasser av antibiotika både för djur och människa vilket gör det lättare för antibiotikaresistens att spridas. Rester från antibiotikan kan finnas kvar i djuret efter behandling, och sedan föras vidare till maten. Livsmedel innehåller ofta bakterier från livsmedelsproducerande djur och kan därför sprida resistenta bakterier från djur till människa. Ju mer vi använder antibiotika desto mer ökar riskerna för att antibiotikaresistenta bakterier utvecklas.

Vår motion till kommunfullmäktige i Sotenäs lämnades den 9 november. Kött som köps in av Sotenäs kommun ska uppfylla Svenska djurskyddsregler. Det framstår för oss som logiskt och konsekvent att Sotenäs kommun vid upphandling av livsmedel för sin verksamhet och för upphandlad verksamhet, ställer samma krav på hur importerade livsmedel producerats, vad avser djurskydd, livsmedelshygien med mera, som svenska myndigheter ställer på livsmedel som produceras i Sverige.

Djur ska ha det bra, skyddas från lidande och så långt som möjligt kunna få utlopp för sina instinkter och kunna utföra sitt naturliga beteende. För oss är det lika självklart som att bonden har goda villkor, att också djur som ger oss köttet, mjölken och äggen ska ha det bra och tas väl om hand.

Centerpartiet Sotenäs vill att all mat som upphandlas och serveras i särskilda boenden och skolor i Sotenäs kommun ska uppfylla högt ställda miljö- och djurskyddskrav och att allt kött som serveras i skolor och äldreboenden uppfyller djurskyddskrav som minst motsvarar den svenska djurskyddslagstiftningens.

God Jul och Gott nytt år med närodlad mat.

För Centerpartiet i Sotenäs,

Mikael Andersson

Kandidat till Kommun, region och riksdag

MEST LÄST