Höga krav. Miljökrav och säkerhetskrav gör att det inte går att bygga hur billigt som helst.
Höga krav. Miljökrav och säkerhetskrav gör att det inte går att bygga hur billigt som helst.

Det är inte byggföretagens vinster som är problemet

"Att sänka lönerna till hälften för de som bygger är omöjligt och inte önskvärt."

ANNONS
|

I den bostadspolitiska debatten menar vissa att höga byggkostnader leder till en hyressättning som hindrar ökat bostadsbyggande. Det sägs också att vinstnivåerna för byggande i Sverige är för höga.

Sverige är ett högkostnadsland oavsett vilka varor och tjänster som jämförs. Kostnaderna för utbildning, sjukvård, transporter och livsmedel är bland de högsta inom EU. Det vore konstigt om inte kostnaderna för att bygga bostäder också var höga. Nivån på löner, material, transporter och maskiner i byggindustrin är högre i Sverige än i andra EU-länder och vi ställer högre krav ur säkerhets- och klimatperspektiv. För företagen i byggbranschen, precis som i andra branscher, är vinster nödvändiga för att kunna fortsätta driva sin verksamhet. Vinstnivåerna är dock inte högre än i resten av näringslivet.

ANNONS

Betyder högre byggkostnader högre hyror? Ja, lite. Kunde man halvera byggkostnaderna skulle det påverka en fjärdedel av hyran och en möjlighet att sänka hyran med en sextondel. Hyresnivån i en nybyggd trea är 9000-9500 kronor per månad och sänkningen skulle bli cirka 600 kronor. Om byggaren byggde ett hus och skänkte det skulle hyran bli 1200 kronor lägre i månaden.

Är det möjligt att åstadkomma detta? Att sänka lönerna till hälften för de som bygger är omöjligt och inte önskvärt. Det går naturligtvis att öka produktiviteten. Företagen jobbar ständigt med industrialiserade processer och nya metoder. Kostnadsbesparingarna innebär dock långt ifrån en halvering. Samordnade och enhetliga krav från beställare innebär också möjligheter till lägre kostnader. Motsatsen är särskilda krav på exempelvis tekniska egenskaper som driver upp kostnaderna. Hur långt är beställarna redo att släppa sina krav för att hålla nere kostnaderna? Det finns nog få som vill rucka på exempelvis klimat- eller säkerhetskrav.

Ska vi sluta att tala om byggkostnaderna? Inte alls. Det är viktigt att ha koll på hur kostnader påverkar priset för slutkonsumenten. Vi ska bara inte ha för stor tilltro till att de kan lösa bostadsbristen. Istället bör debatten handla om hur kapitalsvaga ska få möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden, hur rörligheten ska kunna öka och hur nivån på bostadsbyggandet ska kunna stabiliseras.

ANNONS

Björn Wellhagen

Näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier

Pernilla Irewährn

Sveriges Byggindustrier Bohus Norra Älvsborg

ANNONS