Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

knesset demonstration
Opposition. Demonstration utanför Knesset, Israels parlament, förra året.

Det krävs en total kursändring i Israel

”Regeringsmakten bygger på nationalistiska partier”

MELLANÖSTERN » Vi har här på Bohusläningens debattsida den senaste tiden tagit del av en debatt bland annat om Svenska kyrkans syn på konflikten Israel – Palestina, där det framskymtat att det skulle handla om en bojkott av staten Israel. Det är en missuppfattning. Kyrkan förordar en bojkott av varor från illegala israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

För oss i Vänsterpartiet är kampen mot terrorism intimt förknippad med en strävan efter frihet, rättvisa och jämlikhet. Och ett av de mest brännande problemen att lösa i kampen mot terrorismen är situationen i Mellanöstern. Att lösa konflikten mellan Israel och Palestina är med stor sannolikhet en av hörnstenarna i återuppbyggnaden av en tryggare värld.

Men då krävs en total kursändring från Israels sida och starka påtryckningar från omvärlden.

Israels våld gentemot Palestina blir allt mer utstuderat. Det våld som Israel använder sig av är sanktionerat av statsapparaten och har stöd i den parlamentariska folkvalda församlingen. Det är ett våld som har en hel armé, ett polisväsende och den synnerligen brutala säkerhetstjänsten Mossad bakom sig.

Och det är ett våld som utmynnar från en ockupationsmakt. Israel är idag en förtryckarstat som bygger sin makt på samma principer som det vita apartheidförtrycket i Sydafrika. Israel idag, liksom Sydafrika då, åsidosätter konsekvent de mänskliga rättigheterna, folkrätten och ingångna överenskommelser.

Regeringsmakten bygger på nationalistiska partier som Likud och Judiskt hem, som i vardagen motarbetar alla försök att finna en rättvis lösning på situationen. Vi ser bland annat hur Israel konsekvent utökar sina illegala bosättningar och under vidriga former begränsar palestiniernas rätt till ett anständigt liv.

Det gick att få bort den sydafrikanska apartheidregimen och avskaffa apartheid med hjälp av internationell solidaritet, handelsblockader och diplomatiska påtryckningar och utfrysning. Det går att göra detsamma med Israel. Det pågår för närvarande internationella aktioner för bojkott även av Israel, för att sätta press på dess regim, den så kallade BDS-rörelsen, Boycott, Divestment, Sanctions.

Den svenska regeringen har erkänt staten Palestina och höjt det ekonomiska biståndet. Det är bra. Men fortfarande har den svenska regeringen ett passivt förhållningsätt till Israel. Man har till och med militärt samarbete. Det är dags nu att den svenska regeringen tar kraftfullt avstånd från Israel och dess övergrepp mot palestinierna.

Vi uppskattar Svenska kyrkans modesta krav på märkning av israeliska produkter från ockuperade områden. Det är ju egentligen en självklarhet att man inte ska köpa produkter som kommer från ockuperad mark.

Evy Gahnström

Vänsterpartiet

MEST LÄST