Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

jonas sjöstedt
Lever i ett fiktivt landskap. Jonas Sjöstedt.

Det mesta är ”gratis” i Vänsterns värld, utom att vara företagare

Sture Boström: "Vänstern trivs bäst i fiktiva landskap fjärran från verkligheten."

För någon dryg vecka sedan bjöd Vänstern upp till kongress inför höstens val. Kursen och retoriken stakas ut. Den klarsynta enkelheten är bedövande. Alla partier till höger om V sägs arbeta för att åstadkomma ett ännu mer ojämlikt samhälle, borgarna är värst, men S hänger på. ”Alla partier utom Vänstern står för en politik som låter klyftorna förvärras”, för att citera ur Sjöstedts avslutningstal. Att endast cirka sex av hundra väljare även de inser detta och stöder partiet är förstås ett problem. Fast kanske ändå inte. Äkta utopisk vänsterpolitik gör sig bäst i opposition i liten skala. Sverige bör låna upp några hundra miljarder till mer välfärd ropar kamraterna längst ut på vänsterkanten, men Sjöstedt, som vill fortsätta leka med S, lägger band på sig.

Det hindrar inte att överbudspolitik är Vänsterns livsluft. Korta ner arbetsdagen till sex timmar med bibehållen lön, höj pensionerna men inte pensionsåldern, gratis tandvård åt alla, och så vidare. Finansieringen ordnas lätt genom höjd beskattning av de rika – en till synes bestående och outsinlig källa till statliga intäkter. Hur det skall ordnas när Vänstern har avskaffat de rika framgår aldrig.

Sjöstedt ställer vidare i sin framställning de gamlas och sjukas svåra liv mot riksdagsmännens lyxliv – ett sant populistiskt grepp som man hoppas går hem i stugorna. Folket mot eliten, goda mot onda. Att valrörelsen till stor del troligen kommer att handla om brottslighet, invandring och misslyckad integration, frågor som Vänstern avskyr, är förstås ett problem. De får bemötas med vanlig klasskampsretorik. Låt oss istället fokusera på vinster i välfärden – det verkligt stora problemet i Sverige idag.

Stridsropet ”stryp vinster i välfärden” skallar åter. Det mesta är ”gratis” i Vänsterns värld, utom att vara företagare. Ordet vinst är per definition fult i Vänsterns retorik. Om vinst uppstår i ett företag beror det i vänstervärlden på att företagaren är girig och snålat in på kvaliteten, inte på att konsumenten uppskattar företagets produkt eller tjänst och därför väljer den. Att i detta sammanhang försöka hävda det självklara argumentet att vår välfärd är helt beroende av vårt privata näringsliv, från stora exportindustrier till småföretag, som kan gå med vinst och därför anställa människor som betalar skatt, är som att hälla vatten på gåsen. Det rinner lätt av. Vänstern trivs bäst i fiktiva landskap fjärran från verkligheten.

Sture Boström

Uddevalla

MEST LÄST