Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

toppmöte
Ett socialt Europa. Kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och statsminister Stefan Löfven på det sociala toppmötet i Göteborg.

EU:s politik försvårar för arbetskraften

Fredrik Christensson (C): Den sociala pelaren riskerar den svenska modellen

Svar till Paula Holmqvist och Petra Ekerum Lika lön för lika arbete – seger för socialdemokratiska principer

Två socialdemokratiska riksdagsledamöter från Fyrbodal hyllar uppgörelsen i EU om utstationering av arbetskraft. De ser det som en socialdemokratisk framgång. Jag är beredd att hålla med. För det är en uppgörelse som kraftigt riskerar att minska rörligheten i EU samtidigt som den svenska modellen sätts ur spel. Det har varit genomgående för Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik i EU under mandatperioden.

Att arbetstagare i Sverige ska ha goda villkor och lika lön för lika arbete är en självklarhet. I det finns ingen konflikt. Däremot finns det en grundläggande skillnad i synen om det ska underlättas eller försvåras för utländsk arbetskraft i Sverige.

I höstas anordnade Stefan Löfven ett socialt toppmöte i Göteborg för en social pelare i EU. Vi varnade då om att den sociala pelaren skulle leda till ny EU-lagstiftning på arbetsmarknadsområdet, som skulle riskera den svenska arbetsmarknadsmodellen. Några månader senare presenterade EU-kommissionen ny lagstiftning med ett reviderat förslag till regler som handlar om att upplysa om arbetstagares rättigheter. Då lades också in minimiregler om till exempel deltidsarbete. Regler som ska gälla i alla medlemsländer. Det är sådant vi i Sverige reglerar via kollektivavtal utifrån svensk lagstiftning.

Förslaget om nya regler för utstationering som de två socialdemokraterna i Fyrbodal lyfter fram följer samma mönster. Det riskerar att försvåra för arbetsgivare att anställa andra EU-medborgare på grund av ökad byråkrati. Det slår mot Sverige i ett läge där vi är i stort behov av utländsk arbetskraft.

I Socialdemokraternas iver att försvåra för utländsk arbetskraft, riskerar de den svenska modellen. Tvärtemot vad de själva hävdar. Uppgörelsen hotar den svenska modellen där arbetstagare och arbetsgivare kommer överens genom kollektivavtal. Makten flyttas från arbetsmarknadens parter i Sverige till EU-domstolen.

 

Fredrik Christensson (C)

Riksdagsledamot Fyrbodal

MEST LÄST