Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Hamn i Lysekil, fantasi eller galenskap?

  Närboende protesterar: "Någon måste reagera över att vi håller på att sälja ut Sverige till stormakter"

  Hur kan man inom Lysekils kommunledning undra varför det blir protester när nu har planer på en etablering av en djuphamn i Brofjorden med tillhörande vägar, järnvägar och transporter, en infrastruktur som med all sannolikhet kommer att kontrolleras av den kinesiska staten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Ännu en gång ska vi boende i Lysekils kommun få uppleva 70-talets naiva kommmunledning. Ja, det är riktigt som kommunalrådet i Lysekil framhåller, det var stora protester innan Preems raffinaderi (dåvarande OK) sprängdes ner i den bohuslänska graniten.

  Ingen trodde väl från början att någon kunde ge tillstånd till ett i galet förslag som en miljöförstörande industri vid Brofjorden. Tyvärr gick förslaget ändå igenom eftersom kommunledningen trodde på en blomstrande framtid för Lysekils kommun vilket det uppenbarligen inte blev.

  Sorg och förtvivlan för de kommuninvånare som tvingades bort från sina hem där en del bott i flera generationer, personer som aldrig kom över flytten. Konsekvenserna av ett raffinaderi blev, bland annat, stora utsläpp av koldioxid från högsvavlig olja, buller, lukt, sotande fackling, utsläpp av barlastvatten som uppenbarligen gjort stränderna fulla av ostronskal och avsaknad av blåmusslor samt märkliga maneter och krabbor som inte tillhör våra vatten.

  Vem tar ansvar för följderna?

  Någon måste reagera över att vi håller på att sälja ut Sverige till stormakter. Samarbete med utländska företag är möjligen inte fel, men det här handlar om något helt annat, ett hot mot miljön och ett hot mot rikets säkerhet. Den här frågan är inte, som tidigare, ett ärende för kommunalt självstyre. Går det att förutse konsekvenserna och vem tar ansvar för Kina-projektet där ägarna av djuphamnen kommer från diktaturen Kina? Preem ägs av en affärsman från diktaturen Saudiarabien. Tonläget i den här debatten kan aldrig bli för hög. Gör inte mer skada än vad det redan är! Det gäller vårt land, det gäller vår framtid, det gäller människor, det gäller vår hälsa, det gäller vår miljö och det gäller vårt vackra Bohuslän.

  Närboende