Hela världen måste ta bort fiskesubventioner

Christofer Fjellner (M): Man slänger helt enkelt skattepengar i sjön.

ANNONS
|

Utfiskningen av våra världshav är ett av de påtagligaste miljöproblemen idag. Illegalt, oreglerat och orapporterat fiske är ett av de bidragande skälen till utfiskningen. Men även lagligt fiske bidrar till att våra hav dammsugs på fisk. För fyra år sedan lyckades vi genomföra en av EU:s större fiskereformer. Sedan dess har utvecklingen gått åt rätt håll och många fiskbestånd återhämtar sig snabbt men ett stort problem med fiskesubventioner kvarstår.

För två veckor sedan träffades hela världens handelsministrar för Världshandelsorganisationen, WTO:s elfte ministerkonferens i Buenos Aires. Förväntningarna på mötet var inte särskilt höga. Men en sak av vikt trodde vi ändå att vi skulle kunna uppnå – en överenskommelse om att begränsa fiskesubventionerna globalt. Men inte ens där slutade mötet med annat än ett tomt uttalande.

ANNONS

Jag har arbetat hårt med att bekämpa EU:s skadliga fiskepolitik och tillsammans med min dåvarande kollega Isabella Lövin lyckades vi vända stora delar av fiskepolitiken som höll på att utarma våra hav och som var ett lika stort om inte ett större haveri än jordbrukspolitiken i EU. Fiskekvoterna kommer nu att sättas efter vetenskapliga råd om hållbara nivåer. Fiskesubventionerna har också minskat påtagligt sedan dess och bland annat ges inte skattepengar till att bygga nya fiskebåtar.

Den nya fiskepolitiken gör skillnad. Även om situationen för fisken är oroande i flera hav som Svarta havet och Medelhavet är det värt att komma ihåg att det går att vända trenden. I Nordatlanten har fiskebeståndets biomassa ökat med 35 procent sedan 2002. Därför blir jag extra besviken när medlemmarna i WTO inte ens kan driva på för minimala minskningar av fiskesubventioner.

Men EU måste trots allt se sig självt i spegeln innan vi bara beklagar oss över andra länders motvilja. I våras röstade Europaparlamentet för att höja subventionerna till fiskare i de europeiska fiskevatten som ligger utanför den europeiska kontinenten. Det är en helt oförsvarbar inriktning att ta när man samtidigt försöker förmå andra länder att anta en mer hållbar politik.

ANNONS

Det krävs inget större snille för att förstå att fisk rör sig över nationsgränser och även om en bättre europeisk fiskepolitik är viktig krävs i slutändan globala lösningar. Fiskesubventioner är både extremt dålig miljöpolitik och dålig ekonomisk politik. Man slänger helt enkelt skattepengar i sjön för att plocka upp fisken till nästan ingen finns kvar. Misslyckandet i Buenos Aires kommer att stå både ekonomin och havsmiljön dyrt.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

ANNONS