Politiker svarar på frågor. Debattören tycker att journalisterna redan från början har bestämt det rätta svaret.
Politiker svarar på frågor. Debattören tycker att journalisterna redan från början har bestämt det rätta svaret. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Kan man lita på dagens politiker!?

Man ser alltfler exempel där journalisten från början bestämt sig för vad det rätta svaret på hans fråga är

ANNONS

Ovanstående är ett ofta återkommande tema och jag har full förståelse för att representanter från olika partier ifrågasätter andra partirepresentanters såväl kompetens som trovärdighet. Det ingår ju som en del i det politiska spelet. Naturligtvis önskar alla att det sker utifrån relativt hedervärda kriterier. Det vill säga att man respekterar varandra och bygger på sakliga påståenden och inte på ”fake news”. Ibland kan gränsen mellan lögn och sanning vara svår att se, men för de allra flesta av oss finns den där.

Det som stör mig är när man inom vårt eget hedervärda ”public service” medvetet och systematiskt försöker nedvärdera våra politiker. I många olika programinslag där man ställer politiker mot väggen försöker man inte besvara frågan om man kan lita på dagens politiker. Man försöker istället med olika medel visa att man inte kan lita på politiker!

ANNONS

Jag har sett programinslag där Annie Lööw, Anders Ygeman och Stefan Löven tillfrågats om påståenden de gjort inför valet och varför de idag har en annan uppfattning. Alla har mycket tålmodigt förklarat att i den regeringsprocess som pågått har alla fått kompromissa. Man ger och man tar. Ibland svider det rejält men man tvingas ändå acceptera resultatet som en del i en större helhet.

Annie Lööw har sagt, ”Att jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt socialdemokraterna.” Något tillspetsat kanske och då kan det svida lite extra när man tvingas kompromissa.

Anders Ygeman förklarar tålmodigt att S bara har 28,1% av rösterna och därför måste kompromissa. (SVT Agenda 20 januari 21.15)

Januariavtalet bygger på tuffa kompromisser. Ingen fick allt, alla fick något. Den stora vinnaren, det är Sverige, säger Stefan Löfven vid en presskonferens.

Detta är en av politikens grunder. Har man inte egen majoritet är man tvungen att förhandla med andra för att kunna genomföra i alla fall delar av sina idéer. Det tragiska inträffar när den aktuella reportern då ställer om sin fråga. Det handlar nämligen inte om att svara på frågan om vi kan lita på våra politiker utan att visa att vi inte kan det. När detta mönster upprepats 3-4 gånger anser sig reportern ha nått sitt mål. Jag tycker det är djupt tragiskt att se hur ”public service” på detta vis bidrar till att skapa en bild av att vi inte kan lita på våra politiker. Ett problem som tyvärr är ett växande hot mot vår demokrati. Förakt och misstro mot våra politiker skapar en grogrund för populistiska partier, som gärna framhåller att vi inte är politiker, vi är folket!

ANNONS

Den aktuella frågan blir då, ”Kan man lita på våra journalister?” Man ser alltfler exempel där journalisten från början bestämt sig för vad det rätta svaret på hans fråga är. Han frågar inte för att få sin fråga besvarad utan för att få sin tes att vi inte kan lita på politiker bekräftad.

Lars Gustafsson

ANNONS