Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

KDS
Det var då det. KDS-demonstration på 60-talet.

KDS pratade bara om morgonbön och aborter

Sture Boström: Felaktig historieskrivning om Kristdemokraterna

Replik till Magnus Jacobsson angående svenska värderingar: Yrvaken debatt om svenska värderingar

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I dag vågar vi nämna och diskutera svenska värderingar på ett annat sätt än bara för några år sedan. Om detta tror jag Magnus Jacobsson (KD) i måndagens tidning och jag är helt överens, liksom att vi idag mer än tidigare behöver lyfta fram och värna dem. De går aldrig att ta för självklara.

Men värderingar är aldrig helt enkla. Var femte riksdagsman i vår riksdag tycker till exempel att det vore bra att inskränka yttrandefriheten genom att förbjuda publiceringar som kan kränka religiösa grupper. Nya skrämmande blasfemilagar således. Hör Magnus Jacobsson (MJ) och KD möjligen till denna femtedel?

Våra värderingar bör vara ”fasta” säger MJ. Vad menas? Fasta i tid? Borde i så fall kvinnan fortfarande vara hemma vid barn och spis och homosexuella omhändertas för vård så som värderingarna var under min barndom? Nej, våra värderingar är levande begrepp som måste kunna omformas för att följa med sin tid. MJ anser inte heller att värderingar är en social konstruktion, det vill säga tillkomna av och för människor i ett samhälle. Vad skulle de vara annars om inte det? Gudagåvor från ovan?

MJ blickar vidare bakåt i sin KD-förgyllda backspegel och ser att KD var först med att finna att ”världens tillgångar är ändliga” – en upptäckt i bästa Trumpstil. Faktaresistent så det förslår. Jag var själv miljöaktivist under 60-talets slut och kan försäkra att Kristen Demokratisk Samling aldrig syntes till i dessa sammanhang. De hade fullt upp med sina religiösa budskap: abortförbud, morgonbön, kristendomsundervisning i skolan med mera.

Nej MJ – jag tror din backspegel behöver putsas, eller för att citera en gammal profet ”allt vad du vill att andra skall tro måste du först tro på själv”. Fast valet närmar sig och KD ligger illa till, så din svagsynthet må vara dig förlåten.

 

Sture Boström

Uddevalla

MEST LÄST