Kommer havsnivån att höjas så snabbt?

Orimligt av länsstyrelsen att kräva höjning av hus som överstiger historiska nivåer.

ANNONS
|

Vi har på senare år matats med uppgifter om de stora mängder vatten som bildats på grund av den temperaturhöjning människan orsakat vår planet. Uppgifter att nästan hälften av ismassan på polerna skulle ha av försvunnit förekommer. Det senaste i det här sammanhanget har vi på TV kunna beskåda, då ismassor i storleken två gånger Gotland lossnade. Vi pratar här om nästan obegripligt stora volymer, Även om bara 10 procent av ett isberg finns över vattenytan, 90 procent av detsamma skulle i så fall inte ha någon inverkan på havsnivån, då det ligger där det legat sedan lång tid tillbaka.

ANNONS

På södra halvklotet och även i medelhavsområdet, finns stora anläggningar för utvinning av havssalt, stora grunda områden fylls med hjälp av tidvatten, sol och värme gör sedan jobbet, och efter en kort tid har havsvattnet avdunstat och endast saltet återstår, en del av det avdunstade vattnet kommer visserligen i form av nederbörd tillbaks.

Med de enorma havsytor som utsätts av ett allt starkare solljus, måste väl ändå avdunstningen bli betydande detta som motvikt till den avsmältning som förekommer. Vad jag är ute efter är att de olika bud som i olika sammanhang förs fram för hur mycket som haven kommer att stiga, har en ganska stor spännvidd forskare emellan. För att kunna sia om framtiden, tror jag att man också måste ta hjälp av historien, skillnaden mellan dessa två är att det som inträffat tidigare det har vi mycket väldokumenterad kunskap om, medan det som är framför oss, trots avancerad forskning, fortfarande till 100 procent baseras på teorier. För att återgå till havsnivån som denna inlaga ska handla om, vill jag visa på de effekter som dessa framtida teorier kan få för den enskilde fastighetsägaren.

Vi är tio fastighetsägare som sedan snart 3 år lägger ner stora resurser, i form av tid och pengar på en planprocess, samtliga remissinstanser förutom länsstyrelsen har godkänt den nya plan som ska antas för en förändrad användning av bostäderna, från industrifastigheter till boende. Husen är tio år gamla och har varit bebodda under lika lång tid.

ANNONS

De nya kraven på oss från länsstyrelsen för att erhålla de nya byggloven är att husen ska höjas med minst en meter i samband med att byggloven godkänns, alltså per omgående. Något liknande har jag nog aldrig hört talas om. Den motivering som den gången lämnades var i mitt tycke både klok och balanserad, kravet var att i ansökan om förändrad plan skulle byggnadsteknisk redogörelse för en invallning av fastigheterna redovisas. Detta var för drygt två år sedan.

Som fastighetsägare har vi godtagit alternativ att höja husen, och naturligtvis de kostnader som detta medför, men inte kunde vi väl i vår vildaste fantasi tro det skulle göras nu. I sammanhanget kan också nämnas att ingen är mer angelägen än den enskilde fastighetsägaren om vikten att hålla sin egendom säker mot vattenintrång, det om något utgör en garanti för att dessa åtgärder vidtas så fort behov kan konstateras.

I ett läge då klimatet ändå är så på agendan som det för närvarande är runt om på vår jord, för att komma till rätta med temperaturhöjningen och helt enkelt kunna vända kurvan åt andra hållet, borde man från myndighetens sida kunna ha lite mer is i magen.

SMHI är den myndighet som bedriver forskning på detta område, det är följaktligen de som har hand om både vår historia och vår framtid, vad beträffar höga vattenstånd. De har i sin forskning använt sig av olika beräkningar för hur miljön påverkas av människans insatser, dels en 0 procent insats, dels en 50 procent insats samt 100 procent i miljöförebyggande åtgärder. Om det är detta material som länsstyrelsen, tagit till sig som absoluta sanningar vad beträffar framtida nivåer, känner jag inte till, men konsekvenserna för framtida byggnation utefter bohuskusten blir betydande. Det slår mig plötsligt, det är SMHI som även tar fram våra 10 dagars väderprognoser. För att knyta an till den historia som ändå inte får glömmas i detta sammanhang, kommer här fyra noteringar om höga vattennivåer under drygt 100 år.

ANNONS

1914, 4 december: 1,69 meter, 1990, 27 februari: 1,33 m, 2008, 22 februari: 1,29 m, slutligen 2016, 26 december: 1,22 m över medelvatten. Underlaget för dessa värden har jag erhållit från SMHI.

Dessa siffror visar på något märkligt med tanke på den debatt som pågår i detta ämne, nämligen att under de 30 senaste åren har vattennivåerna vid rekordnivåerna varit lägre och inte som man kunna tro högre. Som en stark kontrast till ovanstående noteringar, vill jag nämna länsstyrelsens tre senaste rekommenderade krav på den nivå golvet måste läggas över medelvatten. 2008: 1,75 meter, 2015: 2,7 meter, det senaste kravet: 3,2 meter. I klartext för oss, i det nu pågående planarbetet, kommer byggnaderna att hamna 1,87 meter över den högsta vattennivån som uppmätts de senaste 30 åren. Med all respekt för den forskning som nu förekommer på detta område och även den omsorg som länsstyrelsen visar oss boende utefter bohuskusten, har det väl ändå gått för långt.

Men ärligt talat, blir det allt svårare att förstå dessa mer eller mindre panikartade direktiv, som i allt snabbare takt kommer från länsstyrelsen, vad beträffar hoten från vattenmassorna, i alla fall för mig med bara 7 år i folkskolan.

För att på ett säkrare sätt kunna bedöma nivån på havsytan, har jag följande förslag, skapa 500 mätstationer jämt fördelade runt hela jordklotet, vid given gemensam tidpunkt tas första nivåmätningen, all data sänds till en gemensam databas för bearbetning, ett år senare görs samma procedur om, och vid en jämförelse med den förra mätningen, skulle ett resultat kunna framräknas, högre eller lägre än den första mätningen. Då en förhöjd medelvattennivå påverkar stora delar av framför allt södra halvklotet, bör intresset vara stort att kunna erhålla mer exakta data på så viktiga frågor, för miljontals människor helt enkelt en överlevnadsfråga.

ANNONS

Under tiden som vi samlar på oss bättre kunskap i det här ämnet kunde kanske förändringar i framtida byggande inriktas på att stå bättre rustade om en översvämning av golvet skulle inträffa, vad vi vid en sådan händelse, skulle kunna trösta oss med, är att vi har helt andra möjligheter att klara det än de utsatta befolkningar vars valmöjligheter är mycket små vid liknande händelser, de befinner sig ständigt på fel plats vid fel tidpunkt.

Enkla byggkrav som skulle göra skillnad för framtida byggande utefter kusten skulle till exempel vara, backventiler på alla avlopp, golv av material som tål vatten, kakel, klinkers eller liknande, endast vattenburen golvvärme, all elutrustning placerad 1 meter över golvnivå, detta som alternativ till att endast fokusera på att husen måste lyftas, i synnerhet om ingen vet om det blir om 25 år eller 50 år till nästa gång. Jag är på inget .sätt förnekare till de tecken i naturen som vi ändå kan följa, men efter att i 76 år bott på Smögen, har jag svårt att tro tempot på höjningen av haven, följer det nu förväntade.

Jan O Hansson

ANNONS
ANNONS