Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kulturhus behöver inte hotell och bio

Det bästa vore att bygga nytt kombinerat kommunkontor med nytt kulturhus, skriver Vårat Gäng.

Uddevalla kommuns investeringsbudget är hett eftertraktad. Ett projekt som redan pågår är den nya skolan på Källdal. På tur står sedan:

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

• Ny brandstation

• Säkring hamnkajerna

• Nytt badhus

• Nytt kulturhus

• Flytt av Stadshuset

Nu gäller det för våra politiker att vrida och vända på alla stenar, försöka hitta samverkanslösningar. Ny brandstation är ställt utom allt tvivel, likaså att långsiktigt säkra kajerna.

Men sedan då? Badhuset har ju dragits i långbänk och det tycks finnas stora tvivel om platsen, det vill säga där det nuvarande badhuset ligger. Den marken vill många i stället prioritera för nya bostäder, som med sin köpkraft självfallet skulle skapa ökad efterfrågan på varor, tjänster och kultur i centrum. Vi har pekat på vilken potential Rimnersvalls-området är. Och i den potentialen ingår även badhuset. Men vågar politikerna ta ”time-out” med den beslutade, men långt ifrån genomförda planen, och tänka nytt och brett. Och tänka över blockgränserna?

Ett nytt kulturhus med föreslagen placering vid Bohusläns Museum påverkar inte kommunens investeringsbudget, då det är en privat byggherre som bygger, men självklart hamnar en stor driftskostnad för många år framåt hos kommunen.

Men varför ser man ett kulturhus som en isolerad företeelse? Vi har tidigare framfört att flytta Stadshuset till centrum, ett förslag som också uppenbart delas av många partier i deras debattinlägg i denna tidning. I en samordning bör man se dessa två objekt som ett, det vill säga flytta Stadshuset till en central tomt i Uddevalla och komplettera med de grundbehov som finns för ett kulturhus. Då skulle kommunen kunna utnyttja dessa lokaler för sammanträden, konferenser med mera. Och de främsta grundbehoven för ett kulturhus är moderna lokaler för musik och teater samt lokaler som fyller kulturföreningarnas behov samt Kulturskolan. Så visst går det att samordna kommunens behov och kulturbehovet.

Ett nytt kulturhus behöver dock inte innehålla vare sig biograf eller hotell. Vi har en av Sveriges mest avancerade biografer. Och visst har vi också hotell som täcker efterfrågan. Kan man sedan finna en samordning mellan det kombinerade Stads- och kulturhuset med nuvarande Bohusläns Museum är det en optimal investering som kommer att gynna uddevallaborna i många år. Stadshusets 400 arbetstillfällen med ny köpkraft centrum. Dessutom gynnas kroglivet, då man många gånger vill kombinera ett teaterbesök eller en musikkväll med en liten måltid före eller efter ett sådant evenemang. En verklig win-win-situation kommunen, kulturen samt centrumhandeln med kroglivet.

Men åter, vågar kommunpolitikerna också ta ”time-out” i kulturhusfrågan och tänka nytt och brett och över blockgränserna?

Vårat Gäng

Nils Carlsson, Per-Olof Ek, Ingela Hellberg, Kent Passbo, Håkan Kragnert, Tommy Reinhardt med flera

MEST LÄST