Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

biskopar
Biskopar. Tjänar för bra.

Låt chefernas kyrka bli folkets kyrka

Man kan inte öka klyftorna i Svenska Kyrkan hur mycket som helst

För några år sedan sa ärkebiskop Antje Jackelén på Idrottsgalan så här när hon skulle dela ut priset till Årets idrottsledare: ”Vi har för många chefer och för få ledare.” Väldigt många håller med henne. För några månader sedan publicerades en undersökning om svenska folkets förtroende för Svenska Kyrkan. Resultatet var dyster läsning. Förtroendet för Svenska Kyrkan har rasat från 41 till 34 procent.

Förra året gick 90 000 medlemmar ur Svenska Kyrkan. Inte så konstigt efter ett antal skandaler där en del chefer helt enkelt blev avskedade. Man kan inte slösa med medlemmarnas pengar hur mycket som helst. Det borde dessa chefer ha förstått. Varför ska människor vara medlemmar i Svenska Kyrkan om man får intrycket att denna organisation inte är bättre än andra när det gäller hanteringen av medlemmarnas pengar.

För tre år sedan gick väldigt många ur Svenska Kyrkan i Stockholm stift efter den mycket märkliga festen i Stockholms stadshus då biskop Eva Brunne bjöd alla chefer i stiftet på en lyxmiddag just under fastetiden när alla andra svenskar förväntas äta linser och annan billig mat och istället skänka pengarna till världens fattiga. Stockholm stift förlorade många medlemmar och många miljoner kronor på denna jätteskandal. Var fanns det goda omdömet och det goda förvaltarskapet? Var blev Svenska Kyrkans värdegrund av?

Efter fiaskot i EM-matchen emot Italien i somras sa förbundskaptenen Pia Sundhage så här: ”Vi gjorde inte som vi sa att vi skulle göra.” Just så är det också i Svenska Kyrkan. Vi har många vackra ord när vi talar om Svenska Kyrkans värdegrund som ibland bara är tomma ord.

Stefan Löven brukar påpeka att vi nu har fått väldigt stora klyftor i Sverige. Det stämmer men så är det också i Svenska Kyrkan. Löneklyftorna har ökat väldigt mycket. Kyrkans Tidning publicerade i slutet av april i år ännu en gång kalla fakta om hur cheferna i Svenska Kyrkan har fått väldigt stora lönehöjningar under de senaste tre åren. Kyrkogårdsarbetarna fick bara 1,2 procent i löneförhöjning 2016 och många anställda som inte är chefer går nu i pension med en slutlön på omkring 35 000- medan biskoparnas löner förra året låg på mellan 77 000 till 83 000. Man kan kallt konstatera att Svenska Kyrkan har blivit chefernas kyrka. Så här kan det inte få fortsätta. Klyftorna har blivit alldeles för stora.

Socialdemokraterna och Centerpartiet har makten i kyrkomötet i Svenska Kyrkan och måste ta ansvar för denna dikeskörning. Man kan inte öka klyftorna i Svenska Kyrkan hur mycket som helst. Det går stick i stäv med en kristen människosyn. Svenska Kyrkan som på pappret är en fri kyrka borde ju vara ett salt och ett föredöme och inte en spegel av världens sätt att tänka och värdera.

Det behövs nu ett nytänkande i Svenska Kyrkan. Vi behöver en levande kyrka som inkluderar och inte exkluderar människor. Mer resurser måste styras till diakonin. Alla som besökt S:t Klara kyrka i centrala Stockholm ser att utslagna missbrukare får hjälp att starta ett nytt liv när de blir inkluderade i en levande tjänande kyrka. Den kyrka som tar Jesu egna ord i Johannes 14:6 på allvar är frimodig i att bekänna att Jesus är den enda vägen till Gud. Detta har alltid varit och måste förbli kyrkans bekännelse.

Lars-Gunnar Pålsson

Mölndal, ersättare i kyrkomötet för Kristdemokrater i Svenska Kyrkan – för en levande kyrka

Läs mer om Kyrkovalet 2017
MEST LÄST