Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Lantmateriet_1_3

Lantmäteriets köer är en bromskloss

Inget kommer att byggas med så långa köer till myndigheten.

Vi är några företagare, verksamma inom STO, som tillsammans med kommunala företrädare engagerat oss i utvecklingen och tillväxten i regionen. Konkret handlar det om att möta en kommande mycket stor efterfrågan från främst Storgöteborg. Bland annat finns planer på att bygga minst 3 000 nya bostäder inom Tjörn och Orust kommuner. Inom hela STO beräknas befolkningen öka med nånstans 20 000 personer under 2020-talet. Men en tung och mörk fyrkantig statlig bromskloss, Lantmäteriet bromsar och skapar mycket oro.

Vi har i olika forum, tagit del av de tillväxtplaner som kommunerna har. Upplevelsen är att det finns ett genuint intresse för utveckling, med kloka tankar, bra driv och tempo. Glädjande nog med bra samverkan mellan de olika kommunerna och mellan tjänstemän och politiken i respektive kommun. Samverkan är en bra grund för bred utveckling.

Men tyvärr kommer dessa expansiva initiativ aldrig att lämna pappret. Lantmäteriet bromsar alla tillväxtplaner genom sin oförmåga att organisera och effektivisera sig och att inte tänka utveckling. Lantmäteriet 2017 står för statlig tröghet i dess värsta form. Medborgarna är inte prioriterade. Utveckling är inte prioriterad. Det är skamligt!

Ett litet och spontant smakprov ur den stora och exempelrika verkligheten:

På Orust finns sju mindre fastigheter som vill ta eget miljöansvar och lösa en avloppsfråga, som dessvärre kräver inblandning av Lantmäteriet. I dag, efter 66 veckors handläggningstid har fastighetsägarna bara fått en enda återkoppling. Nämligen att myndigheten inte ens hunnit börja med ärendet! På 66 veckor – eller cirka 330 arbetsdagar – på ett projekt med futtiga sju fastigheter inblandade.

Då undrar vi hur Lantmäteriet ska klara att hantera 3 000 nya bostäder och en kraftig befolkningsökning? Detta gör oss extremt oroliga för utvecklingen.

Kortsiktigt föreslår vi nu att Lantmäteriet övergår i kommunal regi. En lösning som redan i dag finns i 39 svenska kommuner, bland annat i Uddevalla och Trollhättan. Vår idé är ett Lantmäteribolag som samägs av kommunerna och näringslivet men med kommunerna som majoritetsägare.

Långsiktigt måste regeringen se över hela styrelsen inklusive generaldirektören för Lantmäteriet. Det måste bli mer verkstad och mer effektiv handling. Detta är en myndighet som är avgiftsfinansierad, så ju mer uppdrag myndigheten får in, ju bättre förutsättningar att bygga en stor och effektiv organisation bör finnas. Allmänheten och företag betalar redan idag årligen in 1,4 miljarder kronor genom olika avgifter. Det som behövs är en modern ledning och styrelse som bättre kan bland annat kan affärsutveckla, bygga organisation och tänka kundvård. Vi upplever få av dessa egenskaper i dag. Det är hög tid att börja se över riktningen för myndigheten och vår uppmaning till regeringen är solklar. Agera!

Kommunerna kan ibland uppfattas som både långsamma och omständliga. Men skyll inte långsam utveckling och brist på expansion på STO-kommunerna. De äger inte ens frågan i vår region. Det gör en trög myndighet som måste förändras. Nu!

Henric Carlsson

vd och grundare Conscriptor AB

Benny Carlson

ordförande och grundare Marinfloc AB

MEST LÄST