Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Fortfarande aktuellt. 13 år efter Laval-konflikten är rättsfallet fortfarande aktuellt inom politiken. 
Fortfarande aktuellt. 13 år efter Laval-konflikten är rättsfallet fortfarande aktuellt inom politiken. 

Lika lön för lika arbete – seger för socialdemokratiska principer

"Även svenska arbetares löner skyddas från lönedumpning"

I många år har socialdemokraterna kämpat inom EU för att alla som arbetar tillfälligt i ett annat land ska ha lika lön och villkor som de inhemska arbetarna. Att alla människor som utför samma arbete ska ha lika lön är en självklarhet för oss socialdemokrater. Det ska gälla oavsett var man råkar bo eller vara anställd, vi gör inte skillnad på folk och folk. Konstigt nog är det inte alla som delar den uppfattningen. Borgarna har länge försökt sätta käppar i hjulet men fick till sist ge vika när EU under natten till torsdagen äntligen fattade beslut om de nya reglerna.

Beslutet är en seger för både jämlikheten och den internationella solidariteten - två socialdemokratiska grundprinciper. Men genom det här beslutet värnar vi inte bara om dessa principer genom att skydda de utländska arbetarna som kommer hit för tillfälliga jobb. Även svenska arbetares löner skyddas från lönedumpning. Det har den socialdemokratiskt ledda regeringen länge slagits för, även på hemmaplan.

Förra året beslutade riksdagen efter regeringens förslag att riva upp Lex Laval, lagen som borgarna införde efter konflikten mellan Byggnads och det lettiska byggföretaget Laval. Den lagen skapade ojämlikhet och när vi rev upp den ifjol stärkte vi kollektivavtalens ställning på den svenska arbetsmarknaden, en grundbult i den svenska modellen. Den fria rörligheten inom EU är viktig men får aldrig innebära att det är fritt fram att utnyttja människor. Konkurrensen mellan företag ska därför inte bygga på sänkta löner eller usla arbetsförhållanden, utan på kompetens.

Det är glädjande att EU nu går socialdemokratins väg och värnar om likabehandling. Det lovar vi att fortsätta ta strid för, på vilket område än våra motståndare försöker montera ned de svenska trygghetssystemen.

Paula Holmqvist (S)

riksdagsledamot

Petra Ekerum (S)

riksdagsledamot

MEST LÄST