Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

badhus
Dags att bygga nytt. Den politiska majoriteten tänker inte ändra sina planer.

Lisebergs nya badhus förändrar ekvationen

Kristdemokraterna: Därför måste man dra i handbromsen för nytt badhus och tänka om.

När man lyssnar på de som ”slipper” ta ansvar för de kommunala besluten så framstår det politiska hantverket som en tämligen enkel materia som bara kan hanteras genom beslut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Haken är bara den att riktigt så enkelt är det inte. När man går in i ett stort byggprojekt som ex badhuset så påverkar det alla invånare i kommunen de närmaste 30-50 åren. Ett enskilt beslut får således stor effekt avseende ekonomi, placering, påverkan på andra investeringar med mera.

Det är utifrån dessa långsiktiga effekter som vi i KD anser att badhuset måste omprövas ännu en gång. Det beslut som nu är fattat hindrar bygget av 300 lägenheter och markproblem gör att kostnaderna för projektet har ökat. Till detta kommer att Göteborg är på väg att bygga ett nytt äventyrslandskap för 2.5 miljarder vilket gör att Uddevallas intäkter kommer att bli lägre då det troligtvis kommer att komma färre besökare än vad som tidigare var beräknat. Utöver dessa problem så är det nuvarande beslutet baserat på att man bygger åtta 50 meters banor i ställt för de 10 som simklubben behöver för att kunna använda badhuset som en tävlingsanläggning på nationell nivå.

Alla dessa fel och brister kommer att finnas kvar i 30-50 år om man fullföljer nuvarande projekt. De flesta inser säkert att det är dumt att bygga ett badhus som redan från början ligger fel, blir för dyrt och ändå inte kan användas för att på ett bra sätt utveckla simningen inom kommunen.

Vi i KD har tidigare kämpat för att badhuset skall innehålla en förhållandevis stor äventyrsavdelning detta är vi idag bereda att kompromissa med då Göteborg kommer att lösa det behovet. I stället för att överdimensionera leken bör man lägga till två 50-meters banor och bygga till en bra läktare samt flytta hela anläggningen upp till Rimnersområdet.

På detta sätt skapar vi riktigt bra förutsättningar för skolornas simundervisning och för Uddevalla sims tränings och tävlingsverksamhet. Vi skapar också möjligheten att i framtiden bygga en ny ishall på Rimnersområdet vilket gör att simhallen och ishallen kan arbeta med värmeväxling vilket håller nere energikostnaderna. Den gamla ishallen kan sedan göras om till en futsal- och eventhall vilket gör att även futsal får bättre förutsättningar.

Istället för att hålla fast vid ett dåligt beslut som försvårar utvecklingen för simningen de närmaste 30-50 åren hoppas vi i KD att SVMP är bereda att bromsa upp och fundera på hur klokt det är att göra en dålig investering när det finns tid att ompröva beslutet och istället gå fram med ett förslag som är bättre och som löser flera behov på en gång.

Magnus Jacobsson (KD)

Gruppledare

Anibal Rojas Jorquera (KD)

ledamot kultur- och fritidsnämnden

Karin Johansson (KD)

ersättare kultur- och fritidsnämnden

Läs mer om Nytt badhus i Uddevalla
MEST LÄST