Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

KA_lysekilshemmet
Lysekilshemmet. Utdömt redan för tio år sedan.

Lysekilspartiet förhindrar nödvändig utveckling

Att ytterligare förhala dessa nödvändiga investeringar är inte ansvarsfullt

Replik till Ronald Rombrant 28 november  Lysekil mörkar ekonomiska fakta

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Lysekils kommunfullmäktige har beslutat att ge Lysekils Omsorgsbostäder uppdraget att bygga ett nytt särskilt boende i Fiskebäck. Detta beslut är tydligen något Lysekilspartiet inte accepterar.

I stället drev de igenom en minoritetsåterremiss på mycket svaga grunder. Att till varje pris fördyra och försvåra byggnationer av alla de slag verkar vara det viktigaste för detta parti.

Exempel på när (LP) agerat på liknande sätt, bara under denna mandatperiod, är detaljplanen för nya bostäder i Skalhamn 2015, spa-anläggningen i Stockevik, utvecklingen av Havets Hus och nu senast det särskilda boendet i Fiskebäck. Dessa är planer som skulle kunnat gynna kommunen, men där Lysekilspartiet hela tiden försökt förhala och förhindra beslut.

Det är ett faktum att Fiskebäckshemmet behöver byggas, och att då envist tro att kommunen helt enkelt skulle kunna ta över allt arbete Lysekils Omsorgsbostäder och Riksbyggen hittills gjort och kunna sätta spaden i backen är inte realistiskt. Ju längre vi förhalar detta, desto dyrare blir det och desto längre tar det innan inflyttning kan ske.

Beslutet är fattat, och om vi inte ställer upp med borgen så får naturligtvis Lysekils Omsorgsbostäder gå till banken i stället, något som innebär en höjd kostnad för kommunen. Om vi tar borgensåtagandet så får vi i stället möjlighet att ta ut en borgensavgift vilket gynnar kommunen. Att kommunen skulle äga detta själv är i dag inte ett alternativ, då vi ser hur man historiskt låtit bli att underhålla de byggnader och fastigheter som vi idag äger, vilket medfört att underhållsskulden nu är enorm. Detta till stor del då man inte förstått konsekvensen av att hela tiden omprioritera i investeringsbudgeten.

Lysekilshemmet blev utdömt redan 2007. Nu är det 2017, och första spadtaget för ett nytt boende har fortfarande inte tagits. Med den ökande andelen äldre invånare som kommunen har måste vi antagligen påbörja planeringen för att bygga fler särskilda boenden redan innan första spadtaget för Fiskebäck är taget. Att då i stället ytterligare förhala dessa nödvändiga investeringar är inte ansvarsfullt.

Den stora frågan är hur vi ska klara av att ta hand om de äldre kommande år, när vissa politiker inte accepterar fullmäktigebeslutet. Det innebär förseningar och frågan är hur länge kommunen kan låta personal och boende vara kvar i utdömda lokaler. Vi måste istället fokusera på att ta ansvar och skapa bra miljöer för boende och personal. Det är att ta ansvar för Lysekils kommun.

 

Centerpartiet Lysekil

Läs mer om Borgen för äldreomsorg
MEST LÄST