Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

oslo opera
Operan i Oslo. En dyr affär.

Magnifika byggnader blir inte billiga

Liberalerna: Förslaget om kulturhus blir en ekonomisk katastrof

Uddevalla behöver ett kulturhus, men inte ett hus som blir så dyrt att kommunen inte kommer att ha råd med kulturverksamhet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den politiska majoriteten S-V-MP är beredd att till vilket pris som helst gynna en privat entreprenör, som vill bygga ett kulturhus med hotell. Majoriteten har till och med särskilt uppdragit till förvaltningen att finna metoder att kringgå lagkravet på offentlig upphandling.

Kommunledningen är på väg att ge sig in i ett projekt, där man hyr 8 000 kvadratmeter till en kostnad av 3 500 kronor per kvadratmeter. Det är mer än 1 000 kronor för mycket per kvadratmeter, lågt räknat, och kommer att leda till att entreprenören efter 30 år fått huset betalt, äger det och dessutom fått ett hotell till skänks av skattebetalarna. Än mer märkligt blir det, när faktum är att ingen kan låna billigare än kommunen. Varför bygger inte kommunen själv?

Den politiska majoriteten trycker på för att få igenom en avsiktsförklaring för att binda kommunen till ett långt hyresavtal. Inga alternativa lösningar får studeras. Ekonomin får inte diskuteras. Erfarenheterna från andra städer förskräcker. Köpenhamn fick, bokstavligen, ett magnifikt operahus till skänks av Maersk McKinsey Möller.

Driftkostnaderna är nu så höga att Det Kongelige Teater tvingas dra in på föreställningarna. Oslooperan har liknande problem.

Alternativ måste prövas. Hamburg är ett bra exempel på hur man genom att bygga om och till befintliga lokaler kan få ner kostnaderna. I Uddevalla har vi till exempel Folkets Hus, som fräschats upp och där det finns plats för tillbyggnad. Varför vill inte majoriteten undersöka det alternativet?

Liberalerna i Uddevalla är tillskyndare av ett kulturhus. Men inte det här huset, som kommer att bli en ekonomisk katastrof.

 

För Liberalerna i Uddevalla

 

Roger Johansson

Rolf Jonsson

Monica Bang Lindberg

Maria Johansson

MEST LÄST