Manipulerade ord är effektiva vapen i propagandan

Att vägra ta emot sedlar och mynt framstår på ett näringsställe som ovänligt, ja rent av fientligt.

ANNONS

På en matservering läste jag nyligen följande lilla anslag: "Detta är en kontantfri restaurang". Minst fyra funderingar infinner sig.

Nummer ett: här ser man ett tydligt exempel på språkmanipulation. En rent saklig kundupplysning - utan "bitoner" - skulle ha formulerats så här: "Vi accepterar inte kontanter". Skribenten ville dock något mer än bara upplysa. Att vägra ta emot sedlar och mynt framstår på ett näringsställe som ovänligt, ja rent av fientligt. Det skulle inte vara bra för krogens rykte, det vill säga för ägarnas förtjänst. Att restaurangen är "fri" från kontanter associerar däremot till något positivt och förbättrar ställets renomme´ – tror säkert ägarna. Vad den utländske gästen eller den som saknar betalkort tycker framgår inte.

ANNONS

Nummer två: Notisens fem ord är också typiska för en annan "modern" trend, som många aningslöst faller för, nämligen att allt som är nytt och tekniskt avancerat är av godo. För en "vanlig" människa som undertecknad är det till exempel omöjligt att förstå, att Sverige just i vår tid byter sedlar och mynt. Vad ska vi ha dem till, när samhället inom kort är "kontantfritt"? Vem lurar vem?

Nummer tre: de hemska bränderna nyligen i stora delar av vårt land påminde oss om vårt hypermoderna samhälles stora sårbarhet. Ett tänkbart scenario i en nära framtid ser ut så här: några terrorister lyckas slå ut all vår elförsörjning mitt i en smällkall vinter. Vårt självbelåtna skryt över att vara i framkant tekniskt sett i den allt snabbare färden mot det elektroniska himmelriket fastnar nog då i halsen. Då är den så smarta it-tekniken värdelös.

Nummer fyra: den lilla inledande notisen väcker säkert många fler tankar hos läsaren i dessa valtider, då Shakespeares berömda ord i "Hamlet" är extra aktuella: "Upp flyga orden, tanken stilla står". Ha dem gärna i minnet både på krogen och när ni läser eller lyssnar på valpropagandan.

Ord är ibland ett effektivt vapen i någons eller någots tjänst. De kan missbrukas i många sammanhang, både i smått och stort. Steget från anslaget ovan på krogen till Trumps USA kan därför tyckas långt, men det är det inte. Det och presidentens bisarra krig mot sitt eget lands press är i grunden manipulation av ord.

ANNONS

Carl-Axel Backman

ANNONS