Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

in_vikmo4
Kent Vikmo

Nu måste vi ta beslut om centrum

Kent Vikmo: Stadshus till centrum senast 2020!

Det är med glädje jag ser att vi blir fler och fler som vill se centrum och stadskärnan som det den bör vara, en levande och självklar mittpunkt i Uddevalla kommun. Vi är några som ständigt jobbar med det kortsiktiga för att hålla staden igång. Både med evenemang som får människor att komma och träffas i centrum, men också alla näringsidkare som varje dag tillför till ett levande centrum. Våra restauranger och caféer är en naturlig del av vår levande stadsmiljö, men också alla butiker och tjänsteföretag som samsas i centrum.

Den senaste rapporten från WSP om tillväxten i vår stadskärna som visade att vi hamnade sist i klassen bör, som med all statistik, tas med en nypa salt. Men på det stora hela, så är det givetvis en helt korrekt analys. 52 stadskärnor av varierande storlek har gåtts igenom. Av dessa har 43 st en positiv utveckling. 9 st har det inte och Uddevalla hamnar allra sist. Är det då ”kört”? Nej, tvärtom, skulle jag vilja säga. Nu kan det bara bli bättre! Sen, i ärlighetens namn, så är det faktiskt väldigt mycket som redan idag är mycket bra i Uddevalla. Både i centrum och i kommunen i stort. Att gnälla på saker sammanför oss människor, men det är tyvärr också ganska tröttsamt att höra för alla de som jobbar hårt med att göra bra saker och har viljan att göra dem ännu bättre. Var och en har också ett eget ansvar att få saker bättre, både för sig själv och andra, och att skjuta över allt ansvar för sin situation på andra är ingen lösning. Att gå efter och klaga, istället för att gå före och göra något, är ingen framgångsrik strategi. Under de år jag jobbat med arrangemang i och kring Uddevalla, så har jag ytterst sällan träffat på någon tjänsteman som verkligen inte velat hjälpa till med att lösa problem. Så att klaga på kommunen och låta det gå ut över de som faktiskt jobbar på för Uddevallas skull, är inte rättvist. Däremot så känner jag att politiken inte riktigt hänger med. Det är de som, både genom långsiktiga visioner och kortsiktiga temporära (men nödvändiga) lösningar, kan förändra Uddevallas framtid. Att vara nostalgisk är härligt och trevligt, men förändring är en stads naturliga tillstånd. Staden består av människor och människor driver alltid förändring med sina drömmar och förhoppningar. Kombinationen av förändring/utveckling tillsammans med historiskt bevarande och genomtänkt byggnation med hållbar stadsplanering är lika med framgång.

Låt oss bli konkreta: Det är några kortsiktiga och omgående beslut som behöver tas och där räknar jag in följande:

● Tryggt och säkert – ordningsvakter som patrullerar under både dagtid under veckorna och kvällstid vissa helger i centrala centrum är tyvärr ett nödvändigt ont. Den senaste tiden har problemen eskalerat med misshandel av butiksväktare, öppen försäljning av butiksstöldgods och droger på gatan och nu senast ett väpnat rån mitt på dagen. Detta är polisens jobb och vi hoppas att de också tar över sitt ansvar här så snart det är möjligt. Men idag är det inte så och vi vill ha utbildade personer, inga medborgargarden.

● Rent och snyggt – underhållet av stadens alla delar ser tämligen bedrövligt ut och det behövs göras en rejäl upprustning av skyltar (och skyltning), stolpar, beläggning, klottersanering m.m. Har det eftersatts i många år, så blir notan större när man väl behöver dra igång. Ger också en trygghet med en vacker och ren stad.

● Parkeringar – det ska vara enkelt att ta sig till parkeringarna, de ska vara lätta att hitta, människor ska få möjlighet att stå i åtminstone 2 timmar i centrala lägen, det ska också beredas plats för parkeringar i praktiska lägen när man planerar stadskärnan Tillgänglighet är viktigt för alla. Gående, cyklister och bilar.

Långsiktiga beslut som bör tas eller redan tagna beslut som behöver genomföras omgående:

● Badhus – börja bygga nu

● Brandstation – börja bygga nu

● Stadshuset till centrum – starta upp och genomför projektet senast 2020

● Kulturhus - aktivt bidra till projektstart 2018

● Juno-området - påskynda projektering för byggnation av bostäder

● Kajerna – lyft upp och ligg på i frågan med Länsstyrelsen då detta inte kan vänta

● Stadsnära kvalitetscamping på Bodele/Landbadetområdet - Resecentrum - nytt centralt placerat

● Kollektivtrafik till och från centrum - äga de frågor som gäller kollektivtrafiken till och från våra kringliggande orter. Kommunen ska bestämma vilka turer som är nödvändiga och inte marknaden. Det kan och bör göras omgående.

Vi såg en otrolig handlingskraft när det gällde att planlägga och förbereda för IKEA:s etablering med en kostnad på närmare 500 miljoner. Jag har ingen synpunkt på den investeringen, men jag anser att det inte bör saknas handlingskraft när det gäller vår stadskärna och inte heller att man backar för att det är stora summor som krävs. Att låna pengar är inte särskilt riskabelt med låga räntor och en i övrigt skuldfri och god kommunal ekonomi. Vi bygger framtidens Uddevalla med bra boende, en levande och inbjudande stadskärna och aktiviteter för alla. Inte bara för 10 år framåt utan 50-100 år framåt. Vår stad har varit framgångsrik i över 500 år. Vårt kulturliv blomstrar och framåtandan är stor. Men de stora byggstenarna är kommunens ansvar. Näringslivet och kulturlivet behöver en stark partner som tar ledartröjan och inte backar när vinden blåser.

Uddevalla Kommun arbetar hårt med vård, omsorg och skola och ska så göra. Men kommunen måste göra mer än att förvalta. Den måste utveckla!

Uddevalla Centrumutveckling har tre medlemsgrupper, näringsidkarna i centrum, fastighetsägarna i centrum och kommunen. Plattformen för att samverka i centrum finns redan. Samarbetet med övriga organisationer är mycket bra och fylld med positiva drivkrafter från alla. Är det inte dags att vi kavlar upp ärmarna och gör lite verkstad?

Kent Vikmo

Eldsjäl och centrumledare för Uddevalla Centrumutveckling

MEST LÄST