Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

demonuntorp7
Borde räddats. Nedläggningarna av naturbruksgymnasierna vållade protester.

Onödiga nyinvesteringar på naturbruksskolor

Sverigedemokraterna: Det hade varit bättre att behålla de gamla skolorna.

Den 22 september 2015 var en dyster dag för många landsbygdskommuner i regionen. Då tog den grönblåa majoriteten i regionfullmäktige beslut om att avveckla tre naturbruksgymnasier. Ett drygt halvår senare tog dom dessutom beslut om att påskynda processen.

Argumenten för nedläggningarna var till en början luddiga. I det fördjupade underlaget lyftes till och med att vissa av skolorna hade brister i ”värdegrunden”. Att söktrycket var för litet och att man genom fokusering på ett mindre antal kvarvarande naturbruksskolor kunde sänka drifts- och kommande ombyggnadskostnader var andra argument. I underlag vi nyligen tagit del av, så lyckades man spara cirka 80 miljoner kronor i omställningskostnader genom dessa beslut.

Ett av argumenten till nedläggningen av Dingle, Nuntorp samt Strömma var ju, som nämnts, det dåliga söktrycket. Enligt nya underlag har dock ansökningarna, i synnerhet till lantbruksinriktningen, ökat kraftigt till 95 elever som börjat i åk 1 hösttermin 2017 (jämfört med 37 stycken 2016, 38 st 2015, 26st 2014).

Denna ökning kan regionen inte hantera utan kraftfulla ombyggnadsåtgärder, utan tvingas nu investera 300 miljoner kronor för att öka antalet internatplatser och skaffa fler undervisningslokaler. Om majoriteten i regionen hade undvikit att lättfärdigt ta de fatala besluten i september 2015, utan istället agerat mer framsynt, hade befintliga Naturbruksgymnasier nu stått rustade att ta emot dessa elever utan ytterst kostsamma nyinvesteringar.

Det behöver kanske inte påpekas att de 80 miljoner kronor som man lyckats spara plötsligt blev närmast marginella i sammanhanget. SD har konsekvent och ståndaktigt reserverat sig mot alla beslut som tagits för nedläggning av regionens Naturbruksgymnasier för regionens, landsbygdens och samhällets bästa.

 

Heikki Klaavuniemi

Regionråd (SD)

Anders Strand

Ersättare Regionstyrelsen (SD)
 

Vill du svara på eller kommentera insändaren? Eller tycka till om något annat? 
Här finner du ett elektroniskt insändarformulär.

MEST LÄST