Kämpar mot "tjötet". Alf Gillberg (S) lyckades inte ena partierna om tidsbegränsningar i talarstolen.
Kämpar mot "tjötet". Alf Gillberg (S) lyckades inte ena partierna om tidsbegränsningar i talarstolen. Bild: Lasse Edwartz

Partierna kunde inte enas om att begränsa talartiden

Alf Gillberg: Alla borde tänka lite mer på antal inlägg och dess längd.

ANNONS

Replik till Torsten Torstensson (C) 28 juni

Med rubriken ”Politikerna är för tråkiga och långrandiga” ger Torsten Torstensson (C) sin syn på senaste fullmäktigesammanträdet i Uddevalla, som också innehöll ärendet om nästa års kommunala budget

Jodå, Torstensson, jag kan instämma i att ett budgetmöte blir lite väl långt, trots att jag för första gången i Uddevallas historia lagt mötet på dagtid. Alla borde tänka lite mer på antal inlägg och dess längd. Å andra sidan har jag mött kollegor fullmäktigeordföranden i andra kommuner som är frustrerade över avsaknad av debatt! Betänk också att Uddevalla numer har hela nio partier i fullmäktige, att en budgetdebatt måste föregås av rimliga presentationer av respektive budgetförslag och därefter bryta åsikter i en debatt. Att jämföra med en partikongress Torstensson är knappast relevant; jag har bevistat flera S-kongresser med upp till 900 motioner - självklart har man då tidsbegränsning redan från start. Där handlar det ju också om enbart ett parti!

ANNONS

Angående förslag om en tidsbegränsning för ett ordinarie debattinlägg i fullmäktige: Jag tog för andra gången under mina många år som ordförande återigen ett initiativ runt senaste årsskiftet för att eventuellt kunna införa en talartidsbegränsning. Efter moget övervägande föll frågan igen, eftersom ingen enighet mellan partierna kunde uppnås. Som du säkert vet är full enighet en nödvändighet eftersom Kommunallagen inte har någon tidsbegränsning. Begränsning för mötets avslutande, klockan 22.00, har vi dock haft länge.

Låt mig gärna påpeka detta också: någon föredragning av ett ärende som du antyder förekommer över huvudtaget inte; ärendets rubrik ropas upp och eventuell debatt startar omgående. Undantaget är förstås budgetpresentationerna en gång per år. Det är också mycket sällan som jag/presidiet behöver avbryta en talare som inte anses hålla sig till ämnet, likaså ytterst sällan som inte de två minuterna för replik respekteras.

Vi kan säkert vara överens om mycket av ovan nämnda och om du då kommer in som ledamot i fullmäktige blir det ju tillfälle att lyfta frågan vidare - jag utgår från att du börjar i ditt eget parti!

Alf Gillberg (S)

Kommunfullmäktiges ordförande

ANNONS