Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

kyrkoval
Bortglömt? Kyrkovalet – det anonyma valet.

Rösta för tolerans i kyrkan

En rättighet men också en skyldighet att rösta i kyrkovalet

På söndag är det dags att rösta. Kyrkovalet – det glömda valet, det anonyma valet – kallas det ibland. Vi är faktiskt 5,2 miljoner medlemmar som kan och får rösta. Att få rösta är en fantastisk möjlighet att få vara med och påverka, att få visa att jag bryr mig om, att jag får visa vad jag tycker. Dessutom får även ungdomars röst höras, du som fyllt 16 får både höras och synas (du kan delta i församlingsrådet). Att få rösta är också en skyldighet anser jag. En skyldighet gentemot alla som lever och verkar i stater och länder där både yttrandefrihet och religionsfrihet saknas. När du röstar visar du att du värnar om demokratins grunder. Att du står upp för de mänskliga rättigheter som kännetecknar en demokrati.

Vad ska man rösta på då? säger många vänner och bekanta.

För mig är det en självklarhet att rösta på dem som värnar om en öppen, inkluderande kyrka, en kyrka som tar emot alla oavsett ålder, kön, etnicitet eller sexuell läggning. En kyrka som värnar om ”de små” i vårt samhälle, en kyrka som är varm och innerlig, en medmänsklig kyrka som visar det som denna söndags evangelium berättade om ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem”.

Så gå och rösta på söndag!

Rösta mot de krafter som vill splittra oss i vi och dem, som vill ha en ojämlik kyrka där några är mer värda än andra. Rösta mot de krafter som inte förstått kärleksbudskapet, det budskap som är själva stommen i den kristna kyrkan men så också i många andra religioner och samfund.

Rösta för medmänsklighet, rösta för tolerans och öppenhet, rösta för omtanke och värme, rösta för kärleken till och för människan genom Gud som omsluter oss alla.

Katarina Schewenius-Lundin

Kyrklig samling i Tanums Pastorat

Läs mer om Kyrkovalet 2017
MEST LÄST