Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sjöstedt
Vänstern får inflytande. Partiledaren för Vänstern Jonas Sjöstedt och partikamraten Ulla Andersson kom i början av mandatperioden överens med statsminister Stefan Löfven och skolminister Gustav Fridolin, Miljöpartiet.

Regeringen styrs av Vänsterpartiet

Lennart Svensson: Varför har detta lilla parti ett sådant stort inflytande?

Med tillfredsställelse deklarerar Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson hur de i höstens budgetförhandlingar pressat Stefan Löfvens regering att gå med på den ena eftergiften efter den andra för att de ska stödja regeringens kommande budget. Som exempel har det handlat om vinsttak i välfärden, avdrag för fack- föreningsavgifter, stöd till vård, skola och omsorg, landsbygdssatsningar och höjd kapitalskatt. Eftersom reformerna oftast presenteras först av Vänsterpartiets ledare verkar som detta ingår i uppgörelserna. Ibland kan man undra hur Vänstern har lyckats skaffa sig ett så enormt stort inflytande över Löfvens regering. Jag finner ingen annan förklaring än att makten får kosta hur mycket som helst i det partipolitiska spelet. Inför valet 2018 framstår det som allt tydligare att en röst på Socialdemokraterna är det samma som en röst på Vänsterpartiet.

I den politiska debatten diskuteras ofta partiernas värdegrunder och givetvis gäller detta Vänstern med sina rötter i kommunismen och Sverigedemokraterna i nazismen. Jag kommer aldrig att ha några sympatier för vare sig kommunismen eller nazismen. Dessa system och statsskick har jag upplevt under andra världskriget och följt utvecklingen sedan dess. Jag är väl medveten om avarter i båda ideologierna men Tyskland har på ett förtjänstfullt sätt rensat ut nazismen och diktaturen och övergått till en av EU:s mest aktade och respekterade demokratier. Kommunismen lever fortfarande i diktaturstater och med opålitliga härskare.

Jag tycker det är konstigt att Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt samarbetar och förhandlar när de så ofta ställer frågor till hur enskilda partier och alliansen kommer att förhålla sig till Sverigedemokraterna. Jag utgår ifrån att partiernas politik ligger till grund för hur medborgarna tänker rösta och det är då litet konstigt att Vänstern med stort inflytande i hur Sveriges styrs har endast cirka 500 000 röster medan Sverigedemokraterna med lågt inflytande har cirka 1 300 000 röster. Partiernas värdegrunder bör givetvis beaktas men varför då inte ta fram en jämförande objektiv bedömning av Vänsterns och Sverigedemokraternas bakgrund, historia och nuvarande situation.

Vi är säkert många som skulle uppskatta en sådan utredning i stället för den pajkastning som förekommer i dag.

Lennart Svensson

Uddevalla

MEST LÄST