Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Dyrt. Sjöbodsarrendet är för högt tycker debattören .

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Sänk arrendeavgiften för sjöbodar på västra Orust!

  Fattiga pensionärer kan tvingas sälja sjöbodar till välbärgade sommargäster.

  Orust kommuns politiska majoritet har beslutat att höja sjöbodsarrendet för oss här på västra Orust. Detta är i vårt tycke ett mycket olyckligt beslut som drabbar många människor och främst äldre människor med låga pensioner.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Föreställ er en pensionär med en pension på runt 10 000 kronor netto i månaden, boende i eget hus. Dessa pengar skall räcka till kostnader som vatten och avlopp, el och andra förnödenheter. Utöver detta skall han eller hon betala fastighetsskatt samt underhåll och nu tillkommer detta höga arrende på sin sjöbod, 180 kronor per kvadratmeter och år. De pensionärer som vi har som exempel är människor som arbetat och betalat skatt i Orust kommun i hela sitt liv. De har planerat och sett fram emot en ålderdom i sin trygga hemmiljö och har inte kunnat förutse arrendehöjningar av detta slag.

  Pensionären kan komma att vara tvungen att sälja sin sjöbod till en med största sannolikhet välbärgad sommargäst. Kan ni läsare förstå denna gamla människas förtvivlan och ilska att han eller hon inte längre skall ha tillgång till en plats som ofta är fullt betald och som ägts av familjen i generationer?

  Varför kan inte Orust kommun göra som Tjörns kommun som har en arrendeavgift på 75 kronor per kvadratmeter och år? Det verkar som majoriteten på Orust inte förstår att det är människor som de har att göra med och det är just nu ett flertal sjöbodar till salu på västra Orust av denna anledning. Hur tänker Alliansen som skall verka för människorna på Orust? Er slogan ”Hela Orust skall leva” klingar onekligen falskt för sjöbodsägarna på västra delen av ön.

  Sjöbodsägarna på västra Orust