Sänk inte kraven på företagens hållbarhetsarbete

Betydligt färre företag ska omfattas av kravet på en årlig hållbarhetsredovisning, kräver allianspartierna med stöd av SD. Detta skulle leda till att företag i Västra Götaland går miste om en möjlighet att vinna konkurrensfördelar och bli mer lönsamma, skriver Anders Wennerstrand och Hanna Berheim Brudin på pr-byrån Westander.

ANNONS

Vilka företag ska omfattas av kravet på en årlig hållbarhetsredovisning? Striden har blossat upp sedan riksdagens civilutskott krävt att regeringen ska mildra den nya lagen. I dag berörs företag som uppfyller två av tre kriterier, där ett är att de ska ha minst 250 anställda. Men nu kräver de borgerliga partierna i civilutskottet, med stöd av Sverigedemokraterna, att gränsen ska ändras till 500 anställda i linje med EU:s minimikrav. Om regeringen går utskottet till mötes skulle bara ett hundratal bolag i landet behöva hållbarhetsredovisa.

Västra Götaland har omkring 90 000 aktiebolag. Få är stora nog att omfattas av lagkravet i dag, och förändringen skulle innebära en ytterligare urholkning. Huvudargumentet från civilutskottet är att Sverige inte ska ställa högre krav än EU, eftersom det påstås försvaga svenska företag gentemot konkurrenter i andra länder.

ANNONS

Resonemanget bygger på en bakåtsträvande syn på hållbarhetsredovisning som en onödig administrativ börda. En bra hållbarhetsredovisning är ingen pliktskyldig avrapportering en gång om året, utan ett styrmedel för att ständigt förbättra verksamheten, sätta mätbara mål och hitta svagheter. Att ställa om till en mer hållbar verksamhet är i dag ett strategiskt val för företagsledare som helt enkelt vill nå bättre lönsamhet.

En välstrukturerad rapport ger också värdefullt stoff till företagets kommunikation. Företag som kommunicerar kring hållbarhet stärker varumärket, inspirerar andra och driver hållbarhetsarbetet framåt. Enligt bemanningsföretaget Manpower är möjligheten att bidra till ett bättre samhälle tre gånger viktigare än lönen när vi väljer arbetsgivare. Företag som inte tar den utvecklingen på allvar får svårt att rekrytera framtidens nyckelpersoner – inte minst utanför storstadsregionerna.

Allt fler företag ser den stora affärsnyttan med att jobba med hållbarhet och styra arbetet genom en hållbarhetsrapport. En uppluckring av lagstiftningen lär knappast ändra på det. Men det är helt fel väg att gå för att säkra framtidens jobb och välfärd i Västra Götaland och övriga landet. Det måste riksdagen ta på allvar, oavsett hur den ser ut efter valet i september.

Sverige har fantastiska möjligheter att bli en global ledare inom hållbart företagande. På så sätt kan svenska företag vinna konkurrensfördelar, uppfattas som mer attraktiva och i slutänden bli mer lönsamma. Därför borde vi lägga vår energi på att prestera bättre, i stället för att försöka sänka ribban.

ANNONS

Anders Wennerstrand

seniorkonsult, Westander Hållbarhet

Hanna Berheim Brudin

affärsområdeschef, Westander Hållbarhet

ANNONS