Jämställt. Miljöpartiet gillar genuspedagogik i förskolan.
Jämställt. Miljöpartiet gillar genuspedagogik i förskolan.

Så blir våra feministiska visioner verklighet

Miljöpartiet: Jämställd fritid, barnomsorg på obekväm arbetstid och genuspedagoger är verktyg för att nå vårt mål.

ANNONS
|

Runt om i världen uppmärksammas Internationella kvinnodagen med politiska tal och feministiska manifestationer. Att stå upp för jämställdheten blir viktigare och viktigare när vi lever i en tid när aborträtt hotas, kvinnors ställning på arbetsmarknaden misstros och genuspedagogik framställs som extremism. När segrar som generationer av feminister före oss vunnit ifrågasätts är det upp till oss att arbeta ännu hårdare med att göra verklighet av våra visioner.

För arbetet med att steg för steg realisera våra feministiska visioner pågår varje dag. Genom aktivt och långsiktigt arbete på kommunal, regional och nationell nivå är Miljöpartiet med och bygger ett jämställt samhälle. Den feministiska regeringen har visat hur jämställdhet kan se ut i praktiken. När bilden på Isabella Lövin som omgiven av kvinnliga medarbetare undertecknar klimatlagen sprids som en löpeld över världen ges Sverige utrymme att prata om värdet av kvinnors perspektiv i fredsprocesser och om hur vi genom riktat bistånd kan säkra att kvinnors hälsa sätts i främsta rummet.

ANNONS

När Sverige tar på sig rollen att i utlandet verka aktivt för jämställdhet ställer det höga krav på inrikespolitiken. Sedan Miljöpartiet trädde in i regering har arbetet för ett jämställt Sverige växlats upp, och år 2017 ska ingen kunna ifrågasätta din rätt till din egna kropp. Den samtyckeslagstiftning som nu är på gång ska säkerställa att ett nej är ett nej. Det händer mycket på riksplanet, men det största politiska arbetet för reell jämställdhet sker på politisk nivå varje dag i kommuner och regioner.

I Uddevalla arbetar vi dagligen med att bryta ner de nationella jämställdhetsmålen till vår kommunala verksamhet. Att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar och samma makt att forma samhället och sina egna liv är utgångspunkten för den verksamhet som vi bedriver. Alla kommunala nämnder och verksamheter ska ha jämställdhets och genusperspektivet inarbetat allt arbete som genomförs och genom att långsiktigt följa upp detta säkerställer vi att arbetet inte förpassas till fina ord på långa dokument. Föreningslivet är i vår kommun en central aktör för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga. Länge har idrott som till huvudsak utövas av killar getts mer tider och resurser än den idrott som i huvudsak utövas av tjejer. Det är ett mönster som vi arbetar för att bryta, genom jämställda föreningsbidrag skapar vi förutsättningar att skapa jämlika villkor bland föreningarna.

ANNONS

På Orust avspeglas jämställdhetspolitiken på ett flertal verksamhetsområden. Genom satsningar på barnomsorg även på obekväm arbetstid arbetar vi aktivt bort kvinnofällor och arbetar för mer jämlika förutsättningar på arbetsmarknaden. Vår skola ska ge alla barn verktyg för att vara med och förändra samhället utifrån sin vilja och förmåga. När Orust kommun implementerar genuspedagogik i förskola och skola skapar vi möjligheter för alla barn att kunna utvecklas i förhållande till sig själva och inte i förhållande till föråldrade föreställningar om kön och könsroller.

Varje dag gör vi verklighet av våra visioner för ett jämställt samhälle. Men vi har mycket kvar att göra. Så länge kvinnor tvingas leva på en deltidslön, så länge den psykiska ohälsan bland unga kvinnor ökar och så länge mäns våld mot kvinnor inte tas på allvar kan Sverige aldrig kallas jämställt. Feminismen har de senaste åren på flera håll brutit ny mark, samtidigt som vi tydligare än någonsin sett hur viktigt det är att varje dag försvara vår målsättning om ett jämställt samhälle.

Karna Thomasdotter (MP)

ANNONS

Miljöpartiet i Uddevalla

Kia Nordqvist (MP)

Miljöpartiet Orust

Emma Norén (MP)

Riksdagsledamot från Bohuslän

ANNONS