Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Arodsdal6
Vi har återöppnat Arödsdals äldreboende (bilden), samt håller på och bygger 50 nya platser för vård och omsorg i kvarteret Sundberg, skriver S, V, MP.

Så gör vi omsorgen bättre i Uddevalla

S, V och MP i socialnämnden: Vi skapar fler trygghetsboende för äldre

Hur hanterar vi i Majoriteten (V, S, MP), framtidens ökning av antalet äldre i vård och omsorg, om vi glömmer de ekonomiska förutsättningarna för någon sekund och tänker, hur äldre sjuka vill ha det, när de behöver vård och omsorg dygnet runt?

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Demenssjukdom eller fysiska åkommor som förändrar möjligheten att leva som vanligt, kan ju drabba oss alla när vi blir äldre. Om man frågar de som berörs och deras närmaste familj, så ser vi att vi har olika behov och intressen, vilket gör att vi måste utgå ifrån individen och ge förutsättningar för att man kan upprätthålla de intressen man har och att leva som man brukar.

Många vill ju bo kvar hemma där man har sin trygghet. Här har vi beslutat om en ny hemtjänstmodell som håller på att införas där man inte ser till minutbedömda insatser utan ser helhetsbehovet och att man ska få samma personal över tid i möjligaste mån.

Men man kan ju vara för dålig för att bo hemma, och har man inte några vänner eller make/maka kvar så kan sjukdom och ensamhet ställa till det och då är ett äldreboende en bra lösning, där man kan träffa andra och få gemenskap.

I framtiden kommer behoven att öka då vi blir många fler äldre vilket gör, att hittar vi inte lösningar kommer man att få betala detta genom kraftiga skattehöjningar. Detta gör att vi måste jobba förebyggande för att de äldre kan leva ett liv så bra som möjligt.

Därför har vi i Uddevalla skapat möjligheter för trygghetsboende, +70, och seniorboende, +55, som ska vara ett boende som underlättar att bli äldre. På trygghetsboenden finns aktivitetssamordnare/trygghetsvärd som anordnar olika dagverksamheter som kommun ger stöd till. Och dessa boenden sköts av respektive fastighetsbolag.

Vi jobbar på att få till ännu fler trygghetsboenden i kommande äldre plan då behovet är växande. Vi vill också starta upp fler aktivitetscenter så som Ryttaren, där man kan träffas och umgås och bedriva föreningsverksamheter. Vi har även bra dagverksamheter som pågår på våra äldreboenden.

Möjlighet till att ansluta till internet skall finnas på våra äldreboenden, som ger möjlighet att lätt hålla kontakt med familj vänner.

Vi har inrättat ombudsfunktion för äldre och personer med funktionsnedsättning, för att underlätta i frågor som rör målgruppen.

Förvaltningen utreder olika digitala lösningar, för att förenkla dokumentations rutiner och minska pappersarbetet.

En annan metod är införande av intraprenader där lämpliga verksamheter blir mera självstyrande med egen budget. Brukare och personalen får mer inflytande över verksamheten.

Vi har återöppnat Arödsdals äldreboende, samt håller på och bygger 50 nya platser för vård och omsorg i kvarteret Sundberg.

Som synes har vi mycket på gång, men det kräver också samverkan med övriga kommunala verksamheter, region och ideella sektorn, för att få till en bra verksamhet inom vård och omsorg anpassad för framtiden.

För Majoriteten Socialnämnden Uddevalla:

Lars-Olof Laxrot (V), Hampus Karlsson (V), Stefan Skoglund (S), Jan-Olof Andersson (S), Margareta Wendel (S), Per-Erik Holmberg (S), Blerand Haliti (S), Yngve Andersson (S), Nora Åkare (S), Karin Molander (MP), Ole Borch (MP)

MEST LÄST