Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Följ strategin. Hyresgästföreningen kräver fler hyresbostäder.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Så löser vi bristen på lägenheter i Lysekil

"Vänd kräftgång till framgång."

Vi har genom vår film till politikerna i Lysekil samt insändare och möten med politiker vädjat och uppmanat dem att snarast bygga hyresbostäder för helårsboende med rimliga hyror till vanligt folk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Vi har uppmanat politikerna att uppdra åt Lysekilsbostäder AB att snarast bygga hyresrätter på tomten där Färgargatans förskola ligger. Enligt insändare från Centerpartiet är förskolan utdömd. Kommunen äger marken och det finns sedan 2014 en godkänd byggplan för bostäder. Frågan är om man få ha annan verksamhet än bostäder här?

Till vår förvåning ser vi i artiklar och insändare i Lysekilsposten att två kommunala förvaltningar vill starta upp ny verksamhet i den gamla förskolan. HVB-hem eller förskoleavdelning. Enligt Centerpartiets insändare är investeringen tre miljoner kronor alternativt en och en halv miljon. Det finns en anledning till att kommunen har tagit fram en byggnadsplan för bostäder, det saknas hyresbostäder!

I Regeringsformen sägs det att det allmänna ska trygga rätten till bostad. Det betyder att kommunen har det yttersta ansvaret att så sker. Rätten till bostäder gäller alla. Även de som inte har möjlighet att köpa en bostadsrätt eller villa. Med hjälp av Lysekilsbostäder kan man styra att det blir attraktiva hyresrätter utan onödig lyx och att det blir helårsboende.

HVB-hem och förskoleavdelning är en viktig uppgift för kommunen. Byggande av hyresbostäder är eftersatt och därmed också angeläget.

HBV-hem och förskoleavdelningar är ett område där politikerna har kunskaper och driver frågorna. När det gäller bostadspolitiken har man helt överlämnat ansvaret till marknaden. Politikerna har inte följt sina planer i Kustzonsplanering och landsbygdsutveckling 2009 och Boendestrategi 2013. Där varnar man för att släppa fram bebyggelse i strandnära och attraktiva områden om det inte går att garantera att det blir helårsbebyggelse.

Kommunpolitiker i Lysekil, använd ert egna antagna dokument, Boendestrategi 2013.

Vänd kräftgång till framgång.

Wigdis Elfving Brink, Lars Brink, Tom Andersen, Jette Nielsen, Istarliin Makaran, Grace Obita, Roland Karlsson

Bostadspolitiska gruppen i Lysekil, förtroendevalda i Hyresgästföreningen